Berta Sándor

Digitális üzenetet küldenének az űrbe

Négy évtizeddel a Voyager szondák felküldése után újabb, ezúttal digitális üzenet indulhat az űrbe.

A NASA 40 évvel ezelőtt bocsátotta fel a Voyager űrszondákat. A Voyager-1 a fedélzetén két aranyozott lemezt vitt, amelyek az emberiség hangos és képes üzeneteit tartalmazták. A lemezeken hallani és látni lehet, hogy kik vagyunk és hogyan élünk, miket szeretünk és hogyan szenvedünk. A közeljövőben az üzenetet megpróbálják digitális formában elküldeni a New Horizons nevű űrszonda fedélzeti számítógépére a Deep Space Network parabolaantennáin keresztül. A szonda most valahol a Plútó környékén lehet, a továbbítandó fájlcsomag néhány száz megabájtos lesz.

Az ötlet Jon Lombergtől, az eredeti Voyager-üzenet projekt egyik résztvevőjétől származik. A szakember tervezte és készítette el az alkalmazott lemezeket. Lomberg közösségi finanszírozású kampányt indított és az a célja, hogy 2019-re sikerüljön felküldeni az űrszondába az új digitális üzenetet.

A régi lemezekre 120 kép, közel két tucat dal és néhány zaj fért fel. Ezek között voltak bálnaénekek, esőzajok, egy édesanya csókjának hangja és egy olyan ember EEG-hullámai, aki a kedvesére gondol. Lomberg most arra kérte a Oneearthmessage.org nevű oldal látogatóit, hogy fogalmazzák meg a gondolataikat azzal kapcsolatban, hogy mi jut eszükbe a bolygónkon töltött időről. Később digitális fotókat, audio- és videofájlokat, valamint 3D-szkenneléseket is feltöltenének a New Horizons fedélzeti számítógépébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #8
    "De annyit meg egy amator, de lelkes fizika es csillagaszat rajongo is tud, hogy hagyomanyos radiojelek nem fognak hiperterben ugralni..."

    ugyan miért? mert már mindent tudunk a világról? mert a fizika lezárt tudomány? Ilyen kijelentések a XIX. század végén már elhangzottak tudtommal, mégse bizonyultak teljesen igaznak...
  • esdideki #7
    Gondolom .GFF-ben (Galaktikus Fájl Formátum) kódolva küldjük, különben aligha fogják megérteni a lények...
  • Kryon #6
    Akik odakint vannak, vagy még túl fejletlenek ahhoz, hogy érzékeljék a jeleinket, vagy már túl vannak a technológiai szingularitáson, és annyira sem tartanak minket érdemesnek, hogy leigázzanak vagy kiirtsanak. A rádiózás és a szingularitás között pedig van úgy max 200 földi év. Simán kivárják a "megvilágosodásunkat", mielőtt szóba állnának velünk.
  • Sequoyah #5
    Te lehet, hogy semmit nem tudsz, de a fizikusok annal joval tobbet.
    De annyit meg egy amator, de lelkes fizika es csillagaszat rajongo is tud, hogy hagyomanyos radiojelek nem fognak hiperterben ugralni...

    Tul sok sci-fit nezel.
  • tom_pika #4
    Hol járnak a legkorábbi rádiójeleink is? Csillagközi mértékkel mérve még a szomszédban se...

    Normál térben igen, de a hipertérről semmit sem tudunk, lehet ott hamarabb eljut valakihez a jel. És ezt teljesen komolyan mondtam.
    Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2017.09.05. 20:36:49
  • Tinman #3
    Lószart. Hol járnak a legkorábbi rádiójeleink is? Csillagközi mértékkel mérve még a szomszédban se...
  • Yagami #2
    Ha akarták volna, már rég megtehették volna. De sebaj.
  • Tinman #1
    Mekkora egy naiv paraszt ez az ürge. Döbbenet.

    Semmi szükség a pofonért jelentkezni... amíg csak lehet kussolni kell és nem ordibálni az Univerzumba, hogy "Hé itt vagyunk igázzatok le bátran, irtsatok ki bennünket mind egy szálig!".