Berta Sándor

Milliárdos befektetési piac a mesterséges intelligencia

A technológia iránt nem csupán az IT-óriások érdeklődnek, hanem a kis- és a közepes vállalkozások is.

A McKinsey üzleti tanácsadócég tanulmánya szerint a nagyobb vállalatok tavaly összesen 20-30 milliárd dollárt fektettek be a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekbe. A McKinsey szakértői által tanulmányozott társaságok között volt az Alibaba, az Amazon, az Apple, a Baidu, a BMW, a Google, az SAP, a Siemens és a Volkswagen. A szakemberek az érintett piaci szereplők üzleti jelentéseit vették górcső alá és különösen azt vizsgálták, hogy mennyit költöttek kutatás-fejlesztésre, ezen belül is a mesterséges intelligenciára és az ahhoz kapcsolódó területek projektjeire.

A feltörekvő kisvállalkozásoknál a mesterséges intelligenciával kapcsolatos befektetések 6-9 milliárd dollárt tettek ki tavaly, azonban a technológiai ágazaton kívül a téma sokszor csak alig kerül szóba vagy legfeljebb a projektek kísérleti szakaszában foglalkoznak vele. A McKinsey munkatársai tíz országból (Amerikai Egyesült Államok, Németország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svédország, Japán, Kanada, Dél-Korea) 3000 menedzsert kérdeztek meg és közülük csak minden ötödik nyilatkozta azt, hogy a cége mesterséges intelligenciával összefüggő technikát alkalmaz vagy az központi eleme az adott társaság üzletének.

Peter Breuer, a McKinsey szakértője kifejtette, hogy a mesterséges intelligencia fejlődési folyamatának még az elején tartanak, de a nagy digitális vállalatok már komoly mértékben befektettek a technológiába. A kockázatitőke-bekfetetők és a magántulajdonban lévő társaságok tavaly háromszor annyi pénzt invesztáltak ilyen projektekbe és a technológiával foglalkozó vállalkozásokba, mint három évvel korábban. A befektetők elsősorban a számítógépek programozásának területén elért előrelépés, a hatalmas adatmennyiségek és a megnövekedett hardveres teljesítmény miatt bíznak a mesterséges intelligenciában. A szakemberek arra számítanak, hogy a technológia gyakorlatilag minden ágazatban elterjedhet. Andrew Ng, a Baidu alelnöke és vezető tudósa a mesterséges intelligencia által előidézett változásokat azokhoz a folyamatokhoz hasonlította, mint amiket az elektromosság megjelenése indított el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!