Mortimer

Az első Palm trójai

Egy szoftverprogramozó megalkotta az első Palm operációs rendszerre készített trójai vírust, kételyeket ébresztve a vállalat embereinek lojalitása iránt.

Az ártalmas program a népszerű Liberty szabadon terjeszthető verziójának álcázza magát. A feltételezhetően legelső Palmra irt trójai minden adatot törölhet a készülékről. Károkozásról még nem érkeztek hírek, de mindenképpen nagy figyelmet érdemel az eset, mivel ez az első alkalom, hogy egy kéziszámítógépet biztonsági probléma fenyeget. A Palm átvizsgálta a kódot, és tanácsuk szerint reseteljuk le a gépet és szinkronizáljuk újra a PC-nken lévő adatokkal.

A trójai programok olyan kódok, amik egy trükk segítségével legitim programnak álcázzák magukat. A Palmot eddig megvédte ezektől a problémáktól alkalmazásai széleskörű sikere. A Palm egyik vezetőjének, Julia Rodriguez-nek nyilatkozata szerint nem tekintik az esetet nagy veszélynek vásárlókörük szempontjából.

Ken Dulaney piacelemzőt nem lepte meg a vírus megjelenése: "Ez annak a jele, hogy a termék domináns piaci szereplővé vált." Dulaney figyelmeztetett a Palm vírusokkal szembeni sebezhetőségére, főként az infraport és a játék sikeressége miatt. A McAfee.com antivírus vállalat múlt hónapban jelentette be első, direkt a PDA-k piacára szánt szoftverét. A gyártó állásfoglalása szerint a termék növekvő elterjedsége ösztönözte a specializált vírusirtó megalkotására.

"A problémák egyike a személyes és a vállalati adatok együttes jelenléte. A Palmhoz hasonló eszközök, melyeket személyek alkalmaznak, de a vállalat is használ, két világ keveredését okozza." Aaron Ardiri a Liberty társszerzője, mely Game Boy játékokat emulál a Palmon. Ardiri, aki aktívan kampányol a programokat ellopó crackerek ellen, a Liberty free verziójaként irta meg a romboló alkalmazást. Ardiris elmondása szerint a minden programot törlő szoftver egy része egy másik projektnek, melynek célja uninstallálót készíteni a Palmra. A program a Palm fejlesztők beszélgetőcsatornáján terjedt el. Habár kevesebb mint egy óráig volt elérhető, Ardiri figyelmeztetéseket helyezett el népszerű hírcsoportokban, mint a PalmStation.com.

"Sosem akartam, hogy kijusson a program, mindössze négy vagy öt embernek adtam tovább" - nyilatkozta Ardiri. A történet iránt szkeptikusok hevesen támadják. Ardiri reméli, hogy az incidens után kétszer is meggondolják az emberek, hogy letöltenek-e ismeretlen programokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!