MTI

Orosz befolyásolás a holland közösségi médiában

Oroszország álhírek terjesztésével próbálta meg befolyásolni a márciusi hollandiai választásokat - mutatott rá ma közzétett éves jelentésében a holland hírszerző szolgálat (AIVD).

"Azon igyekezetében, hogy visszanyerje szuperhatalmi státusát, Oroszország nem riad vissza a hidegháborús módszerektől, hogy politikai befolyásra tegyen szert" - olvasható a dokumentumban, amely szerint a Kreml a nyugati társadalmak szabadságát és nyitottságát használja fel a céljai eléréséhez. A helyi sajtó által ismertetett jelentés szerint Oroszország Hollandiában is dezinformációs és propagandakampányt folytat, számos olyan oldalt működtet, amellyel irányítani próbálja a közbeszédet a közösségi médiában, az orosz szervek azonban emellett klasszikus kémkedési módszereket is használnak az országban.

Rob Bertholee, a belügyminisztérium felügyelete alá tartozó AIVD igazgatója arról számolt be, hogy Moszkvának ennek ellenére nem sikerült érdemben beavatkoznia a választási folyamatba. "Úgy látom, megpróbálták rossz irányba befolyásolni a választókat azáltal, hogy hamis vagy részben hamis híreket terjesztettek" - mondta Bertholee.

Az értékelés szerint az orosz fenyegetés erősebb Hollandiában és Európában, mint egy évvel korábban. "Oroszország rendkívül aktívan kémkedik, és nem csak a választások idején" - állította a jelentés. A holland hatóságok a választásokat megelőzően úgy döntöttek, hogy az orosz fenyegetés miatt kézzel számolják a szavazatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #2
    Na, persze...pfff.... "Az oroszok már a spájzban vannak!"....
  • end3 #1
    "Orosz befolyásolás a holland közösségi médiában" - éppen csak semmi konkrétum a címben megfogalmazott állítással kapcsolatban. - Így a nagy semmiről szól. Lehet hasonló "tömény" eszenciákkal cikket írni ilymódon: A CIA (és (többi 3-4 betűs) cég kémkedik, akár konkrét helyen vagy mindenhol. - Roppant tanulságos tartalmak lennének. (Pl. Soros György az alapítványain keresztül befolyásol, konkrét helyen, v. mindenhol. Lehet ilyen röviden is, nem lesz kevésbé tartalmas.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2017.04.05. 10:34:44