SG.hu

Nagy az igény emberekkel együttműködve dolgozó robotokra

A szabadon mozgó, felhasználóbarát kollaboratív robotkarok (kobotok) mára az ipari robotika húzóágazatává váltak.

Nyolc évvel azután, hogy a Universal Robots eladta az első kobotot, az együttműködő robotok világpiaca új fejlődési szakaszba lépett. A kobotok feltalálása előtt a gyártóüzemekben az automatizálás csak nagyon kötött feladatok esetén valósulhatott meg. Ennek következtében sok iparágban a gyártási folyamat dinamikusabb és rugalmasabb lépéseiben kézi összeszerelésre kellett hagyatkozni. Mára azonban az együttműködő robotokkal a vállalatok rugalmas, könnyen kezelhető, biztonságos technológiát alkalmazhatnak, amelynek segítségével fellendülhet az üzleti tevékenységük.


Az elsőként piacra lépő és mára vezető kobotgyártó Universal Robots gyors növekedést tudott elérni a világpiacon, ügyesen kihasználva az iparágban az utóbbi időben tapasztható jelentős mértékű fejlődést. A cég árbevétele elérte a 662 millió dán koronát (kb. 27,8 milliárd forint), és adózás előtti nyeresége 92 millió dán korona (kb. 3,8 milliárd forint) volt. Jürgen von Hollen elnök további legalább 50 %-os növekedést vár az árbevétel terén 2017-ben. "A kollaboratív robotok világában robbanásszerű növekedés várható a következő években, és mi elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy tovább növeljük a piaci részesedésünket, hiszen egyre több kis- és középvállalkozás alkalmazza a kobottechnológiát” - mondta Jürgen von Hollen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #2
  Az együttműködés még hasznos is lenne /pl. a szalagsoron dolgozó,3 csavart
  precízen,fáradtság,fásultság nélkül,24 órában megszakítás nélkül meghúzó robot esetén./
  De lehet,hogy a munkás ,akit erről a sz*r,de mégis csak ebből a munkából elbocsájtott melós,sok társával egyetemben,a társadalom *szemétdombjára* kerül.
  Amig ezt a problémát nem tudják össztársadalmi szinten kezelni,addig csak a társadalmi feszülségek robbanásszerű növekedéséhez vezet a gyorsuló robotizáció !
 • Zoliz #1
  Úgy látszik 0 az igény az embereket leváltó robotokra ugyanis egyetlen egy ember se osztotta meg ezt a cikket..