MTI

Mégsem pedofília az óvónő internetre feltöltött videója

Megsemmisítette saját korábbi ítéletét az oroszországi Kurgan megyei bíróság, amely korábban öthavi szabadságvesztésre ítélte Jevgenyija Csudnovec óvónőt, amiért az a közösségi médiában - figyelemfelhívás céljából - újraposztolt egy megalázott meztelen gyerekről készült videót.

A komoly társadalmi vitát kiváltó verdikt felülvizsgálatát múlt kedden rendelte el az orosz legfelsőbb bíróság, miután Leonyid Korzsinyok, az orosz főügyész helyettese bűncselekmény hiányára hivatkozva az ítélet megsemmisítését kérvényezte. Az óvónő 2015 nyarán posztolta újra a felvételt, amely egy gyerektábor mellékhelyiségében, az ifjúsági vezetők által megalázott egyik meztelen fiúról készült. Célja az volt, hogy ráirányítsa a problémára a közfigyelmet. Az első fokú bíróság tavaly novemberben Csudnovecet félévi elzárásra ítélte, amelyet decemberben másodfokon öt hónapra csökkentettek.

A kurgani bíróság - amely zárt ülésen semmisítette meg saját ítéletét - korábban elutasította az ügyészség arra vonatkozó kérését, hogy az óvónőre szabadságvesztés helyett más büntetést szabjon ki. Csudnovec a maga részéről nem volt hajlandó megfogadni a Szverdlovszk megyei emberi jogi biztos tanácsát, hogy folyamodjon kegyelemért Vlagyimir Putyin elnökhöz, mert szerinte az amnesztia nem jelentene kiutat a helyzetből. Az elítélt következetesen hangsúlyozta, hogy ártatlan az ügyben.

Múlt hétfőn Jevgenyija Csudnovec jogi képviselője az Emberi Jogok Európai Bíróságához nyújtott be keresetet az ügyben. Sajtóértesülések szerint egyébként az újraposztolt felvételen szereplő gyereket megalázó ifjúsági vezetőket háromévi szabadságvesztésre ítélték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!