SG.hu

Zsarolóvírus zárta be az ajtókat egy osztrák hotelben

Ausztria egyik vezető szállodája elismerte, hogy zsarolóvírus áldozatává vált. A működésképtelenné tett számítógépes rendszer az elektronikus zárral felszerelt ajtókat sem engedte kinyitni, így a vendégek nem tudtak bejutni szobáikba.

A négycsillagos Romantik Seehotel Jaegerwirt szálloda joggal mérges tulajdonosa úgy döntött, közhírré teszi, hogy zsarolóvírusos támadás áldozataivá váltak – legalább mások is okuljanak a kárukból. Az egyébként modern informatikai infrastruktúrával felszerelt hotelben a sikeres támadás idején telt ház volt, 180 vendég élvezte az alpesi vendéglátást.

Nem ismert, hogy a zsarolóvírusok mely variánsa támadta meg a szálloda rendszerét, ahogyan az sem, hogy milyen védelmi szoftvereket használtak. Azt viszont elismerte a hotel, hogy a támadás az összes informatikai rendszerüket használhatatlanná tette: a szobafoglalási és fizetési szoftvereik mellett az ajtók nyitásáért és zárásáért felelős megoldásuk is blokkolásra került. Az elektronikus kulcsok sem működtek, nem tudták beprogramozni őket, így a vendégek nem tudtak bejutni a szobájukba.

A hotel tulajdonosai 1500 eurónyi bitcoint (460 ezer forint) fizettek a zsarolóknak – ez volt a leggyorsabb módja a rendszerek helyreállításának. Szerencséjükre „rendes zsarolókkal” álltak szemben, akik fizetés után megadták az adatok eléréséhez szükséges kulcsokat. A helyreállítás után a vezetőség a teljes informatikai rendszert kicseréltette, az elektronikus ajtózárakat pedig hagyományos megoldásra cseréltette vissza.

A G Data szakértői szerint hasonló támadás bármikor érheti a hazai vendéglátó intézményeket is. Mivel a magyar cégek jellemzően nem hozzák nyilvánosságra a biztonsági incidenseket, így csak megbecsülni lehet az őket ért zsarolóvírusos kár nagyságát. A biztonsági cég korábbi közlése szerint az elmúlt két évben akár 500 millió forintot fizethettek ki váltságdíjként a magyar vállalatok. A zsarolóvírusok elleni küzdelem nagy kihívás elé állítja a vírusvédelmet gyártó cégeket is, mivel a kártevőkből rendkívül gyorsan jelennek meg az új variációk. A támadók ugyanakkor célzott támadásokat hajtanak végre, és igyekeznek tevékenységüket a lehető legjobban titokban tartani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #4
    Ez a túl-elektronizált rendszerek természetes velejárója.
    Sajnos, az évek haladtával egyre több FELESLEGES elektronikus szarral vesznek körül minket. És ezt úgy adagolják be nekünk (mondjuk nekem nem tudják), hogy ez a "FEJLŐDÉS", ez így trendi, aki ebből kimarad, az lemarad, az kőfejű, az ostoba, az fejlődésképtelen, megrekedt, stb...
    Természetesen NEM a hasznos elektronikus fejlesztések ellen vagyok!
    Ezzel szorosan összefüggő másik probléma, hogy ezek az elektronikus szarok már nem szimplán elektronikusak, hanem egy EXTRÉM MÉRTÉKBEN TÚLBONYOLÍTOTT szoftveres hulladékok. Bárki megnézheti, például letölt egy weblapot (save .. weblap teljes) aztán megnézi valamivel a html filet (a FAR és Total commanderben az F3 gombbal), hogy mi van benne, meg a html-lel azonos nevű elemei alkönyvtárat és az abban találhat fileokat: egy ezer karakteres szöveg weblapja akár 50-nél több filet tartalmazhat és 5 MB-ot is elfoglalhat, benne jávascriptes okádékhulladéktömeggel. Olyan undormánytömeg, amit már egy programmozó se tud visszafejteni. Nem csoda, hogy terjednek a virusok a sok szarral.
    Meg kellene reformálni az egész internetet. A html kódok minden funkciót el tudnak látni, a programként futó scripteket BE KELLENE TILTANI, mindent, amit a számítógép a netről levesz CSAK ADATKÉNT KEZELHESSE a gép, futó programként soha!
    Így már csak netről letöltött freeware és shareware jelentene veszélyt, de az már sokkal könnyebben kezelhető veszély, mint ami most van.
  • Skylake #3
    Nyehehehehe, ez mennyire gyenge már! Ennyi agyat, hogy nem "implementálnak" mechanikus nyitási-zárási megoldást is biztonsági okból a zárakba! Gratulálok a menedzsmentnek és a kivitelezést végző vállalkozóknak együttesen! Ügyesek vagytok!

    Nyilván tűz esetén sem lehetne őket nyitni, mi?
  • cateran #2
    Nyilvan meg nem hallottad azt a szot, hogy valtsagdij....Idaig foleg emberrablasoknal fizettek, manapsag mar informatikai rendszerek "elrablasa" utan...evvan
  • Tinman #1
    "A hotel tulajdonosai 1500 eurónyi bitcoint (460 ezer forint) fizettek a zsarolóknak"

    Akik terroristákat, bűnözőket pénzelnek azért nem jár valami? Ezt mégis, hogy képzelték?