MTI

Beperelték a Twittert a a párizsi és a brüsszeli terrorcselekmények miatt

A 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben elkövetett torcselekmények áldozatainak hozzátartozói jogi eljárást kezdeményeztek a Twitter nevű közösségi szolgáltató ellen - közölte a Politico című brüsszeli hírportál.

Az áldozatok hozzátartozói New Yorkban benyújtott panaszukban azt állították, hogy a Twitter "erős és egyedüli kommunikációs eszköz" Iszlám Állam nevű terrorszervezett fegyveresei számára. A szolgáltatás lehetővé tette számukra, hogy nézeteiket népszerűsítsék és a támadásokat végrehajtsák. Indoklásukban hangsúlyozták, a szolgáltató nem tett elégséges intézkedéseket annak megakadályozására, hogy az oldal a szélsőséges iszlamisták ne használhassák. Véleményük szerint ezzel a közösségi médiacég megsértette az Egyesült Államok terrorizmus ellen hozott jogszabályait.

A cikk szerint a Twitter más gyilkos támadások miatt is perekkel nézett szembe. Eljárást kezdeményeztek például a 2016 júniusában, a floridai Orlando városában elkövetett gyilkosság 49 áldozatának, valamint egy 2015-ben, két amerikai állampolgár halálával járó Jordániában elkövetett merénylet áldozatainak hozzátartozói is.

Utóbbiak indoklásukban az állították, a közösségi oldal jogilag felelős az elkövetett merényletekért és az áldozatok haláláért. A szélsőségesek pénzt gyűjtöttek és újabb tagokat toboroztak az oldal segítségével. Az ügyben eljáró bíróság azzal utasította el a keresetet, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az elkövető az Iszlám Állam Twitter oldalon közzétett posztjai által radikalizálódott volna. A közösségi médiamegosztó cég az elutasító bírósági végzés ellenére 125 ezer, terrorszervezetekhez köthető felhasználói fiókot zárolt - tette hozzá a Politico.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cylontoaster #3
    A különbség az, hogy a kést gyártó cég baromira nem tudja ellenőrizni, hogy mire használod a terméket, egy ilyen oldal viszont igen.
    Ha a házad falára kiírok valami uszító ocsmányságot, és te nem tünteted el, akkor te (is) felelős vagy azért, hogy az ott van.

    Amennyiben bizonyítható, hogy nem tették meg az elvárható (reális) lépéseket, hogy az ilyeneket szűrjék, akkor vétkesek. Ha a fb falamra kiírom hogy holnap megyek lövöldözni, és ezt követően sem a fb, sem az ismerőseim akik látják nem jelentik a hatóságoknak, akkor számonkérhető rajtuk.

    Persze nem kell átesni a túloldalra sem, és lehetetlen dolgokat elvárni.
  • morguldae #2
    Egy megjelenítő felület sosem felelős mások tetteiért-beírásaiért-akármiiért! Semmi köze hozzá! Ideje lenne már elfogadni-felfogni! De mindig hibáztatni kell valakit ugye!? Ha egy késsel leszúrok valakit az is a késgyártó hibája! - nemigaz!? Unalmas már az efféle kamuzás!
  • AcsMarci #1
    Bezzeg a saját hírszerzéseiket és rendvédelmi szerveiket nem perelik. Pedig ők még meg is akadályozhatták volna a merényleteket, ha hajlandóak összedolgozni. Az átlagemberek, üzletemberek és más országok politikusait lelehet hallgatni, az internetes dolgaikat meg lehet figyelni, de a terroristákét nem?!