St

Nomad II MG



Négy dolog szükséges egy jó MP3 lejátszóhoz: menő stílus, sok-sok funkció, használhatóság, és megfizethető ár. Az alábbi bemutatóban egy rövid áttekintést olvashatsz a Nomad II átdolgozásáról az MG-ről.

Nem kétséges az MG a legpofásabb termék a piacon. Az elegáns magnézium fényű burkolat és a kerek LCD kijelző visszafogott, de mégis ultramodern eleganciát sugároz. Az 58x90x18 mm térfogatú készülék mindössze 88 gramm súlyú, tehát nem gond az ingzsebben, vagy bármilyen kis helyen az elhelyezése (és az elvesztése).

A Nomad I és a Nomad II sem panaszkodhatott a kapcsolgatható opciók terén, mindegyikbe rengeteg funkciót gyömöszöltek a tervezők. Bár MG nem titkoltan csak egy kissé felturbózott Nomad II, mégis a Creative belerakott néhány új kapcsolót, amely növeli a használhatóságát.

Új funkció, hogy lehet állítani a rögzítés és a lejátszás sebességét. Pl. ha egy beszélgetést rögzítesz, és visszajátszásnál le akarod lassítani egy részletét, akkor az MG-vel ez lehetséges egy gombnyomásra, anélkül, hogy a lejátszás torzulna.

A Nomad II-vel szemben az egyik legnagyobb kritika az, hogy 64 MByte-ra van limitálva a memória, amelyet növelni sem lehet. Az MG 64 MByte beépített memóriával érkezik, és további 64 MByte-tal lehet növelni, tehát összesen 128 MByte-ra, amelyre kb. 40 jó minőségű szám rögzíthető. A gépecske mikroprogramja (firmware) cserélhető, tehát a jövőbeni tömörítési szabványokat is könnyedén megtanulja.

A Creative eldöntötte, hogy teljesen kiszolgálja a kényelmes embereket, mert ehhez a mikro-masinához még távirányítót is mellékel. Természetesen nem a fülhallgatós lejátszáshoz szükséges a távirányító, hanem ha HIFI berendezésen keresztül egy kicsit nagyobb hangerővel döngeted a zenét.

A fájlokat a számítógépről USB porton keresztül lehet áttölteni, amelyhez egy könnyedén kezelhető, látványos szoftvert adnak. A csomagban CD grab-hez is mellékelnek egy programot.

Sajnos a Nomad II MG kezelőgombjai a készülék oldalaira kerültek. Aki már csúsztatott a zsebébe walkman-t az tudja, hogy sétálás, kerékpározás, futás közben milyen balesetek történhetnek: kikapcsol, elállítódik a hangerő szabályzó, stb. A Nomad esetében is sajnos előfordulhat, hogy az ilyen véletlen balesetek közben 1-1 szám letörlődik, a készülék kikapcsol, avagy számot ugrik.

Az MG-n sajnos csökkent a kijelző mérete is, a Nomad II nagyobbacska kijelzője lényegesen informatívabb volt. Most ha valamit meg akarsz tudni, scrollozni kell a kijelzőn, ami fárasztó és egy idő után idegesítő.

További hátránya az MG-nek, hogy AAA (távirányító) elemmel működik, amely az üzemeltetési költségeket jelentősen növeli. Igaz több mint 8 órát bír két AAA elemmel, de a Nomad II hagyományos AA (ceruza) elemei mégis olcsóbb és tartósabb üzemet tettek lehetővé.

A Nomad II MG az árával is folytatja a Nomad tradíciót, mivel a legdrágább, ami létezik. A Creative nem hisz a rosszabb, de olcsóbb képletben, inkább a minőségre helyezi a hangsúlyt. A Nomad sorozat tagjai mindig a legdrágábbak voltak, de a legjobb minőségű, tehát piacvezető termékek.


Menő dizájn, de célszerűtlen kezelőfelület

Érdemes megvenni?
Összegzésképp elmondható, hogy az MG tervezésénél a mérnökök inkább a megjelenésben és a készülék méreteiben változtattak, mint a kezelhetőségében. Ezért ha a döntésnél az elegancia, kinézet és a stílus a fontos, akkor nem kérdés a Nomad II MG a helyes választás. Ha azonban olcsóbb, kényelmesebb, de kevésbé divatos kinézetű MP3 lejátszót szeretnél, akkor érdemesebb az eredeti Nomad II-nél maradni, vagy más cég termékét választani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!