MTI

Közösségi médiában uszítót tiltottak el a posztolástól Izraelben

A rendőrség biztonsági őrizetet rendelt el a katonai bírók védelmére, és éjjel előállított két izraelit, akik az interneten erőszakra uszítottak az Azaria-per bírói ellen, akik szerdán bűnösnek mondták ki emberölésben azt az izraeli katonát, aki tavaly márciusban agyonlőtt egy már meglőtt, magatehetetlenül fekvő palesztin késelőt Hebronban - jelentette a Jediót Ahronót című újság.

Az izraeli katonai bíróság emberölés miatt bűnösnek mondta ki Elor Azaria őrmestert, aki tavaly március 24-én, Hebronban agyonlőtt egy már ártalmatlanná tett, sebesülten a földön fekvő, palesztin késelő merénylőt. A háromfős bírói testület nem tartotta megalapozottnak az őrmester ügyvédeinek érvelését, miszerint Azaria azért adta le a halálos lövést, mert úgy érezte, hogy a földön fekvő, meglőtt és magatehetetlen támadó, Abdel-Fattáh as-Sarif továbbra is veszélyt jelentett, s attól tartott, hogy robbanómellény lehet rajta. Izraelben legutóbb tizenkét évvel ezelőtt ítéltek el katonát emberölésért, amelyért legfeljebb húsz év börtön szabható ki.

Azaria ügye megosztotta az izraeli társadalmat. Az ítélethirdetés alatt mintegy százan tiltakoztak a bíróság előtt, ahol erőszakos fenyegetések is elhangzottak. Az ítélet nyomán elöntötték az internet közösségi fórumait a bíróságot, és különösen az ítéletet felolvasó Maja Heller bírónőt gyalázó szövegek. Volt, amelyik Judenratnak nevezte őket, utalva a második világháborúban a nácikat kiszolgáló zsidótanácsokra, volt amelyik Hitler-bajusszal ábrázolta a bírókat, és voltak, akik lázadásra biztatták a katonákat.

Egy huszonkét éves nő az egyik közösségi oldalon írta azt a katonai bírói tanácsot vezető Maja Heller bírónőről, hogy "fogni kell egy kézigránátot, és fel kell robbantani, a részeit pedig szétszórni többfelé, hogy egyék meg a kutyák". Őt a rendőrség még az éjjel letartóztatta és kihallgatta, majd csak feltételekkel engedték szabadon: egy hónapig nem posztolhat a közösségi médiában, és tilos megnyilatkoznia ebben a témában. Egy 54 éves jeruzsálemi férfit is előállítottak, mert bibliai és vallásos átkokat szórt a bírónőre és családjára egy azóta törölt bejegyzésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!