Gyurkity Péter

Repülő raktárakat akar az Amazon

Szabadalmukban az embereknek már nem is jut hely, mindent a drónok végeznének.

A robotika fejlődésével és a speciális eszközök elterjedésével több területen is veszélyben forog az emberek alkalmazhatósága, hiszen egy napon eljuthatunk oda, hogy az automatizált alternatíva minden szempontból előnyösebb opciókat kínál majd. Az Amazon saját szolgáltatásai esetében dolgozik ezen jövő megvalósításán, az általuk benyújtott szabadalom révén pedig mi is betekinthetünk ebbe.

Az amerikai szabadalmi hivatal oldalán megtalálható beadvány szerint a cég illetékesei az alábbiak szerint képzelik el a fényes jövőt. A jól ismert hagyományos raktárak még kisebb szerepet töltenének itt be, a felhasználók által megrendelt áru ugyanis viszonylag gyorsan hatalmas léghajókra kerülne, amelyek 10 ezer méter feletti magasságban, egyelőre közelebbről meg nem határozott meghajtással közlekednének. Az egyes városok felett „leparkolva”, saját rakterükön belül végeznék el a kívánt cikkek becsomagolását és előkészítését, ezt követően pedig kisebb drónok juttatnák azt el a végpontba, a felhasználó otthonáig vagy munkahelyéig.


Érdekes módon arról nem esik szó, hogy a levegőben maradáshoz szükséges energiát milyen úton-módon állítanák elő, bár itt rögtön felmerül a napelemek széleskörű alkalmazása. A hangsúly azonban egyelőre a koncepció nagy általánosságban megfogalmazott jellemzőin van, a fő következmények között pedig a meglévő futárszolgálatok és minden egyéb, a területhez kapcsolódó munkahely megszüntetése, pontosabban azok feleslegessé válása jelenik meg – ez a biztonsági őröktől kezdve magáig a futárig mindenkit érint majd. Az elképzelt jövő valóra válása természetesen még picit odébb van, de az Amazon már most is kísérletezik a drónok segítségével lebonyolított kiszállítással, jól látszik tehát, hogy nagyon is komolyan foglalkoznak ezzel.

Azt még nem tudjuk, hogy a koncepció mikor valósulhat meg, itt számos technikai és jogi akadályt kell majd leküzdeniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BSOD64 #1
    Miért nem dolgoztatnak inkább a magyar királyi postával?