SG.hu

1,2 gigabitet ért el mobilinterneten a Telenor

A Telenor és partnere, a ZTE szakemberei közösen tesztelték az eddigi leggyorsabb adatátviteli sebességet a mobilszolgáltató székházának rádiós kísérleti helyiségében, Törökbálinton. Az újonnan tesztelt technológiát, amely a 4. és 5. generációs mobilinternet hálózatok közti átkötést jelentheti, többszörös sebesség és kapacitás mellett alacsonyabb válaszidő jellemzi.

A Telenor által nyújtott jelenlegi leggyorsabb mobilinternet 300 Mbps elméleti letöltési sebességre képes, ami a gyakorlatban egy DVD-nyi adat letöltését kb. 2 perc alatt teszi lehetővé. A cég rádió-kísérleti laboratóriumában most elvégzett teszteken egy új technológia segítségével 1,215 Gbps mobilinternet átviteli sebességet értek el, amivel egy DVD-nyi adatmennyiség 31 és fél másodperc alatt tölthető le a mobilhálózaton. Ez a gyorsaság az új technológia leglátványosabb eleme, de a Telenor szakemberei hangsúlyozzák: ebben az esetben már nem csak a sebesség számít!

A mobilhálózatban a felhasználó által érzékelt sebesség szorosan összefügg az adott cella kapacitásával. Ha csak egy készülék kapcsolódik egy 4G bázisállomásra, az megkapja annak teljes lehetséges sávszélességét. Ha kettő készülék csatlakozik, felesben osztoznak a kapacitáson; újabb eszközök csatlakozásával tovább osztódik a rendelkezésre álló sávszélesség. A mobilkommunikációs hálózatban ezért fontos a nagy sebességű, azaz nagy kapacitású átjátszó eszközök biztosítása, amely egyidejűleg a lehető legtöbb készüléket képes a megfelelő internetezési élménnyel kiszolgálni.


Az internethálózat kapacitása mellett a hálózati válaszidő is nagyon fontos tényező. Minél rövidebb, alacsonyabb a válaszidő, annál gördülékenyebb a kommunikáció két eszköz között. Például egy online autóverseny-játékban, ahol több ember vezet egyszerre a pályán, nagyon fontos, hogy a pilóták azonos időben lássák versenytársaikat, ugyanis egy másodpercnyi késés is a játékélmény és az igazságos verseny rovására megy. Az üzleti életben az alacsony válaszidő például online liciteken elengedhetetlen a kiegyenlített versenyhez.

A jelenlegi 4G+ hálózaton a válaszidő jellemzően 16-30 milliszekundum (ms). A Telenor által most tesztelt technológia képes 10 ms alá vinni ezt az értéket, míg a még jelenleg is szabványosítás alatt álló 5G hálózat várhatóan az emberi agy sebességével, akár 1 milliszekundumos alatt lesz képes reagálni. Ez a gyors válaszidő már alkalmas az önjáró és hálózatban közlekedő járművek irányítására és azok egymás közti kommunikációjára, valamint a precízebb távorvoslásra is lehetőséget biztosít.

„Jelenleg a 4G szolgáltatásunk kültéri lakossági lefedettsége országosan mintegy 98%-os. Az épületek több fallal elválasztott, belső helyiségeiben elérhető 4G+ lefedettségünk Budapesten már eléri a 84,9%-ot, és több nagyvárosban zajlik hasonló fejlesztés. A most bemutatott különleges sebességet és cellakapacitást az eddigi megoldásokhoz képest a 800, 1800, 2600 MHz-es tartományból még több saját frekvencia bevonásával, fejlettebb antennatechnológia és magasabb rendű modulációs mód együttes használatával értük el, partnerünk, a ZTE segítségével.” – mondta Csaba Tamás, a Telenor hálózatfejlesztésért felelős stratégiai tanácsadója.

A most kísérleti szinten bemutatott technológia elterjedése segíti a stabil és jó minőségű mobilinternet-elérést zsúfoltabb területeken is, például stadionok, koncertek, fesztiválok helyszínén, míg a megnövekedett sebesség akár szuper-felbontású, 4K-s videók, vagy VR tartalmak továbbítására is alkalmas lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Caro #3
  Egy 10 éves HDD is ki tud szolgálni gigabites sávszélt. Nemhogy egy SSD.
  De a lényeg nem is ez, hanem pont amit a cikk is feszeget: hogyan viselkedik a hálózat, ha többen is használják? És itt nagyon jól jön a plusz sávszél.
  Utoljára szerkesztette: Caro, 2016.12.19. 09:32:20
 • Fefy #2
  Azért az 1,2 gbit nem egy olyan nagy sebesség, amit egy bármilyen ssd ne tudna írni
  (1,2*1024/8=153,6MB/s)
  Szóval a jobb SSD-k ennek 3,5-4x-esét tudják írásban tartósan is.

  Az én Samsung EVO 850-em pl.: stabil 500 MB/s-t tud, ami kereken 4 gbps.

  Ami a mobilokat illeti: nem hinném, hogy megerőltető és bonyolult lenne olyan flash ic-ket rakni a mobilokba, melyek boldogulnak a 2-300 MB/s írási sebességgel.

  Szerk.: Nem tudom, hogy neked milyen SSD-khez volt már közöd, de nem az 5 ezer forintos kínai vackokat kellene nézegetni :)
  Utoljára szerkesztette: Fefy, 2016.12.16. 11:44:00
 • Szegabi #1
  "...amivel egy DVD-nyi adatmennyiség 31 és fél másodperc alatt tölthető le a mobilhálózaton."

  Hát igen. Elméletben! Gyakorlatban egy hétköznapi SSD, nem ír tartósan ilyen sebességgel, nemhogy egy himi-humi mobil, sőt egy csúcsmobil sem!

  Papíron minden szépen hangzik!

  Erről ennyit!