MTI

Putyinnak is köze volt a hackertámadásokhoz?

Személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is köze volt az amerikai választásokat megelőző orosz hackertámadásokhoz - jelentette az NBC hírtelevízió névtelen hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A hírcsatornának két forrás is megerősítette, hogy friss hírszerzési információk szerint Putyin személyesen döntött arról, hogyan szivárogtassák ki vagy használják fel az amerikai Demokrata Párt szervereinek feltörésével megszerzett információkat. Az információ állítólag diplomáciai forrásokból és az Egyesült Államokkal szövetséges országok kémei által megszerzett adatokból származik.

Egy magas rangú hírszerzési tisztviselőt idézve az NBC azt írja: Putyin szándéka összetett volt; elégtételt akart venni Clintonon, amiért az akkori külügyminiszter élesen bírálta a 2011-es oroszországi választásokat, közben az amerikai politikai rendszer korruptságára is rá akart világítani, miközben megosztja Washington szövetségeseit azáltal, hogy azt a látszatot kelti, hogy az Egyesült Államok már nem képes globális vezető hatalom lenni.

A héten szivárgott ki az az információ is, hogy a CIA úgy véli: a hackertámadással Moszkva nem csupán a demokráciába és a választási rendszerbe vetett közbizalmat akarta aláásni, hanem Hillary Clinton esélyeit rontva akarta elősegíteni, hogy Donald Trump győzzön az elnökválasztáson. Most a hírszerzés azt állítja: "nagy bizalommal" megállapítható, hogy maga Vlagyimir Putyin is érintett. Egy korábbi CIA-tiszt azt mondta azt NBC-nek, hogy lehet, hogy Barack Obama még távozása előtt reagálhat a hírre, mert nem teheti meg, hogy szörnyülködjön a történteken, de közben ne tegyen semmit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #5
    Ez már tisztára olyan, mint a Red Scare a McCarthy-korszakban, mindenben benne van az ellenség keze, amúgy persze annak is volt alapja, nyilván most is lehetséges. Bár a liberális narratíva évtizedekig az volt, hogy az akkor megváldoltak "boszorkányüldözés" ártatlan áldozatai voltak. :)
    Bár inkább azt látni, képtelenek feldolgozni a vereséget, azért erőltetik ezt a vonalat. Még mindig reménykednek, hogy valami ilyen kamuval visszacsinálhatják a választási eredményt. Ballibéknál meg nálunk is már minden bokorban ott van Putyin, minden "orosz propaganda álhír", ami nem az ő narratívájukat követi (lásd index főhelyen hozza, hogy aki nem hiszi el 100%-ig a "mérsékelt" felkelők és az ellenőrzésük alatt jelentő "független bloggerek" stb-k verzióját az aleppói eseményekről, az "felült az orosz propagandának")
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.12.17. 16:28:42
  • nkmedve #4
    Hát igen, az a gond hogy minden titkos, igy csak szivárogtatások által tudunk ezt-azt, ami aztán vagy valós, vagy nem.
    Az azért biztató, hogy az ügyben valószinűleg átfogó nyomozás indul úgy a demokraták, mint a republikánusok bevonásával. Mitt Romney és a hasonló orosz-ellenes republikánusoknak is nagyon böki a csőrét a gondolat, hogy az oroszok keze is benne lehetett a választásokban.

    Az tény, hogy az oroszok nem magát a választási folyamatot vagy az eredményt manipulálták (legalábbis erre nincs semmi bizonyiték), de az éppen elég, ha a különböző célzott kiszivárogtatásokkal meg tudtak tériteni pár %-nyi szavazót ami végül Trump győzelméhez vezetett.
  • Montanosz #3
    Az első hallásra nagyon súlyos vádat árnyalja az, hogy a képviselőház részére készült CIA-jelentések titkosak, így tartalmukról a közvélemény csak a The Washington Post kiszivárogtatása nyomán szerzett tudomást. Másrészt azt senki nem állítja, hogy a feltételezett hackerek a szavazási folyamatba avatkoztak volna be, vagy a választási eredményt manipulálták, csupán a Wikileaks e-mail-botrányában segíthettek kiszivárogtatásokkal.

    http://www.hetek.hu/kulfold/201612/veszelyben_trump_elnoksege
  • nkmedve #2
    Van egy olyan érzésem, hogy a két cikket két teljesen különböző beállitottságú ember irta, SG pedig csak átvette mindkettőt.

    Szerintem teljesen logikus, hogy az Oroszoknak érdekében álljon Trump megválasztása, és hogy tegyenek is annak érdekében. Trump egy anarhikus figura, aki főként csak a belügyekre akar koncentrálni. Putyinnak ez azt jelenti hogy Trump uralma alatt jelentősen erősödhet Oroszország hatalma a világ (de főleg Európa) fölött.
    Összességében a Brexit, és Trump megválasztása miatt Putyinnak hamarosan eljöhet a kánaán. Csak attól félek, hogy nekünk az maga lesz a pokol :)
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2016.12.15. 13:19:54
  • Montanosz #1
    az előző cikkben meg arrol volt szó hogy nem is volt ilyen, jó lenne eltalálni és nem naponta változtatni a véleményt