SG.hu

2022-re félmilliárd 5G előfizetést vár az Ericcson

Észak-Amerikában 2022-re az összes előfizetés 25 százaléka 5G előfizetés lesz, ezen a piacon lesz a legmagasabb az 5G penetráció.

Az Ericsson szerint az 5G előfizetések száma 2022-re eléri az 550 milliót. Az 5G átvételében Észak-Amerika jár majd az élen, és az Ázsiai-Csendes-óceáni térség lesz a második leggyorsabban fejlődő régió, utóbbiban az 5G előfizetések 2022-re az összes mobil előfizetés 10 százalékát teszik majd ki. 2016 és 2022 között a közel-keleti és afrikai régióban jelentős átalakulás megy végbe: a jelenleg túlnyomó részt csak GSM/EDGE szolgáltatásra szóló előfizetések helyett az összes előfizetés 80 százaléka WCDMA/HSPA és LTE szolgáltatásra szól majd. A kelet-közép európai régióban az LTE előfizetések száma 2022-re a jelenlegi 10 százalékról 70 százalékra növekszik majd.

2016 végére az okostelefon előfizetések száma eléri a 3,9 milliárdot. Ezeknek közel 90 százaléka WCDMA/HSPA és LTE hálózati előfizetés lesz. Az előrejelzések szerint 2022-ben már 6,8 milliárd okostelefon előfizetés lesz, és ennek 95 százaléka WCDMA/HSPA, LTE és 5G hálózatra szól majd. Ulf Ewaldsson, az Ericsson stratégiai és technológiai igazgatója elmondta: „Jelenleg az okostelefon előfizetések 90 százaléka 3G és 4G hálózatokra szól; a szabványosított 5G hálózatok megjelenése 2020-ra várható. Azonban már most is sok távközlési szolgáltató mutat élénk érdeklődést az ún. pre-standard 5G hálózatok indítása iránt.”


2022-re 8,9 milliárd okostelefon előfizetés lesz, ezek 90 százaléka mobil szélessávra szól majd. Ugyanekkor az előfizetők száma eléri a 6,1 milliárdot. 2016 harmadik negyedévében 84 millióval nőtt a mobil előfizetések száma, és elérte a 7,5 milliárdot – ez éves szinten 3% körüli növekedésnek felel meg. A negyedév során Indiában kötötték a legtöbb új előfizetést (15 millió), a második helyen Kína (14 millió), a harmadikon Indonézia áll (6 millió). Őket követte Burma (4 millió) és a Fülöp-szigetek (4 millió). A mobil szélessávú előfizetések száma éves szinten 25 százalékkal nőtt, ez azt jelenti, hogy 2016 harmadik negyedévében mintegy 190 millió új előfizetést kötöttek. A mobil szélessávra szóló előfizetések száma világszerte jelenleg 4,1 milliárdra tehető.

A mobil adatforgalom tovább nő, elsősorban az okostelefon előfizetések számának valamint az egy előfizetésre eső átlagos adatforgalom növekedésének köszönhetően, ami a videó tartalmak népszerűségének növekedésével magyarázható. 2016 harmadik negyedévében az adatforgalom az előző negyedévhez képest 10 százalékkal, míg éves szinten 50 százalékkal nőtt. A mobil videó adatforgalom egyre növekszik: várhatóan évi 50 százalékkal bővül, és 2022-re már a teljes mobil adatforgalom 75 százalékát adja. A videó után a közösségi oldalak generálják a legnagyobb adatforgalmat, és esetükben is további, évi 39 százalékos ütemű növekedés várható.


A felhasználók egyre többet használnak élő videóközvetítést (live streaming) a családjukkal, barátaikkal, követőikkel folytatott kommunikációban. Az USA-ban az okostelefon használók mintegy ötöde jelezte, hogy érdekli az élő videó közvetítés – ugyanakkor az okostelefon használók körében ez az arány kétszer nagyobb Indiában, Indonéziában, Brazíliában, Ománban és más gyorsan fejlődő piacokon. Az előrejelzések szerint mintegy 29 milliárd, hálózatba kapcsolt készülék lesz 2022-ben, ezen belül 18 milliárd a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!