SG.hu

Megállíthatatlannak tűnnek a zsarolóprogramok

Ez volt az első alkalom, hogy a zsarolóvírusok a Check Point által összeállított, a legelterjedtebb rosszindulatú programokat tartalmazó listán az első három helyre kerültek.

A Locky nevű vírus a szeptember során világszerte leleplezett támadások 6%-áért volt felelős. A zsarolóvírus-támadások aránya a támadások teljes számának 13%-át tette ki. Összhangban a jelenlegi trendekkel, az aktív rosszindulatú programcsaládok száma magas maradt; három új program került fel a top tízes listára, köztük a Chanitor büntető rutin letöltéskezelő, a Blackhole exploit kit, valamint a Nivdort többcélú bot. A HummingBad immáron hat egymást követő hónapban lett a mobil eszközök támadására leggyakrabban használt rosszindulatú program.

Általánosságban a Conficker vezeti a listát, a leleplezett támadások 14%-áért volt felelős; második helyre került a Sality, a majd 6%-ával; harmadik helyre pedig a Locky szintén 6%-kal. Összességében a top tíz család a leleplezett támadások összesen 50%-áért volt felelős. A mobil rosszindulatú programcsaládok szeptember során is kiemelten nagy fenyegetést jelentettek a vállalati mobil eszközök számára. A top három mobil család a HummingBad, a Triada és a Ztorg. "A zsarolóprogramok folyamatos terjedése annak jele, hogy a vállalatok egy része egyszerűen kifizeti a váltságdíjat a kritikus adatok visszaszerzéséért, ezzel jövedelmezővé és vonzóvá téve ezt a támadási vektort a cyber bűnözők számára." - mondta Nathan Shuchami, a Check Point fenyegetések elleni védelemért felelős vezetője. "Az aktív rosszindulatú programcsaládok száma továbbra is magas, ezt egybe véve a különböző családok által alkalmazott támadási módszerek széles körével, felhívja a figyelmet annak a kihívásnak a mértékére, mellyel a szervezeteknek szembe kell nézniük hálózatuknak a cyber bűnözők támadásai elleni védelme során" - tette hozzá Shuchami.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!