MTI

Az EU úgy véli, felszámolták a roamingdíjakat

Az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője szerint az EB hétfőn bejelentett javaslata értelmében "2017 júniusától nem kell roamingdíjat fizetni, a roamingdíjakat az Európai Bizottság felszámolta".

Margarítisz Szkínász meglepettségének adott hangot, amiért a javaslatot - "az Európai Bizottság egyik sikertörténetét" - a sajtó "rosszul mutatta be". A bejelentést követően megjelent sajtóbeszámolók szerint az uniós bizottság nem tett eleget ígéretének, a roamingdíjak - azaz a külföldön biztosított mobiltelefon-szolgáltatás a hazaitól eltérő díjszabáson való értékesítésének - eltörlésére, csupán évente 90 napra biztosítaná a roamingdíj-mentességet. A szóvivő aláhúzta, noha az uniós polgárok évente mintegy 12 napot töltenek külföldön, azaz ennyi ideig használják egy másik ország szolgáltatójának a hálózatát, az Európai Bizottság 90 napban határozta meg a roamingdíjmentes időszakot.

"Ennek oka, hogy utazó emberek millióinak szeretnénk megkönnyíteni az életét. Üzletembereknek, diákoknak, nyaralóknak. Nekik szeretnénk segíteni, nem pedig azoknak, akik tartósan külföldön élnek, de megtartják az eredeti felhasználói előfizetésüket" - fogalmazott a szóvivő. A 90 napos díjmentesség a szigorúan meghatározott minimum. A szolgáltatók a roamingszolgáltatásaikat ennél hosszabb ideig is ingyenessé tehetik. A bizottság minden szolgáltatót arra ösztönöz, hogy lépje túl ezt a meghatározott minimumot - tette hozzá a szóvivő.

Az Európai Bizottság hétfőn tette közzé a roamingdíjakra vonatkozó szabályok módosításának tervezetét, amelynek értelmében az uniós állampolgárok 2017 júniusától évente 90 napig a hazai feltételekkel megegyezően telefonálhatnak, küldhetnek SMS-t és használhatják az adatkeretüket az Európai Unió területén. A bizottság tájékoztatása szerint a roamingdíjak fizetése alól legfeljebb háromszor, egymást követő 30 napos időszakra lehet majd mentesülni. A felhasználóknak 30 napos külföldi tartózkodás után be kell jelentkezniük az otthoni hálózatról, amennyiben el akarják kerülni a felárakat. Ez a korlátozás nem vonatkozna a határ menti ingázókra, a csak részben külföldön töltött napok ugyanis nem számítanának bele a 90 napos keretbe.

A bizottság nyilvános konzultációt folytatott az ügyben, és ennek nyomán arra tett javaslatot, hogy a szolgáltatók a korlátok túllépése után egy perc beszélgetés után legfeljebb 4 centet, egy megabyte adatforgalom után 0,85 centet, SMS-enként pedig 1 centet számolhassanak fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #4
    "A kritika miatt úgy döntöttek, megint újrakezdik az ötletelést az Európai Bizottságnál. Így 90 napos felármentesség sem lesz júniustól.

    A sok bírálatot kapó roamingdíjak eltörlését célzó javaslatot visszavonja az Európai Bizottság (EB). Alexander Winterstein, a szervezet helyettes szóvivője arról tájékoztatott, hogy Jean-Claude Juncker (az EB elnöke) utasította az illetékes munkacsoportot, vonják vissza a szöveget és kezdjenek új javaslat kidolgozásába."

    Gratulalunk EU, egyaltalan ez a pali hogy lehet az EB elnoke azokutan, hogy kiderult, hogy a nagy cegek a segitsegevel kerultek az orszagaban az adozast.
    Egy sima polgar mar eveket kapott volna ezert, ezt a gyokeret meg kinevezik az EB elnokenek.
  • mitrop #3
    Az EU-s politikusok semmivel sem különbek mint itthon.
    Egy kicsi csurran innen (Vodafone), egy kicsi cseppen onnan (T-Mobile) és máris más a végeredmény. Persze mindenki félreértett mindent, mert Ők már a legelején is ezt hirdették.
    Köszönjük.
  • UUUU #2
    YaniMan ami valojaban csak akkor 90, ha visszamesz az orszagodba es feljelentkezel az otthoni halozatra, kulonbren csak 30.
    Nagy szarrago azert ez az EU, ennek vajmi koze nincs a teljes ingyenesseghez.
  • YaniMan #1
    Szarjanak sünt! A korábbi kommunikációban hol volt említve a 90 nap? Mi nem erre bólogattunk helyeslően. Ha már egyszer nyilvánvalóan átvertek minket, legalább ne csodálkozzanak, hogy elégedetlenek vagyunk. Szívesen lemarnám a képükről azt a vastag bőrt.