Mortimer

AMD 64 biten

A 64 bites szerverchip példadarabjait 2001 elején kezdik szállítani a PC gyártóknak, de vajon lesznek e 64 bites alkalmazások?

A PC Expon közölték az AMD vezetői, hogy az Athlon leváltója 2 GHz-en (vagy felette) fog futni, 64 bites memóriacímzése lesz, alapjául az AMD szerverchipje, a 64 bites Sledgehammer fog szolgálni. A Sledgehammer lesz a vállalat első 64 bites szerver/munkaállomás processzora, mintapéldányait jövő év első negyedévében fogják szállítani.
A 64 bites memóriacímzés révén az alkalmazások és az operációs rendszer nagyobb fizikai memóriát képes kezelni, akár terabyte-os szintekig. Ez főképp a grafikus alkalmazásoknál (CAD) jelenthet nagy teljesítménynövekedést. Az új asztali chip képes lesz felismerni és váltani a 32 és a 64 bites kód között.

Persze a 64 bites alkalmazások megjelenésére még várni kell, így a Sledgehammer megjelenésekor csupán egy gyors 32 bites processzor lesz. Az AMD 64 bites stratégiája nagyban eltér az Intel terveitől, mivel az Intel Itanium kódnevű chipje radikálisan új felépítésű és utasításkészletű processzor, ezért használatához teljesen új operációs rendszer, fordítóprogramok és szoftverek kellenek. Ezzel szemben az AMD csak 64 bites utasításokat ad hozzá az Athlon meglévő x86-os készletéhez. Ma szoftverek nagyrésze 32 bites, csak néhány 16 bites asztali program, és a 64 bites Alpha chipre fejlesztett kereskedelmi alkalmazás tér el ettől.
A Sledgehammer chip gyártásánál gyártási újításokat is bevetnek a nagyobb teljesítmény érdekében, mint például a réz használata.

Míg a Sledgehammer és társai még váratnak magukra, addig az új processzormagos Mustang már ez év második felében megjelenik. A mag maximálisan 1 MB integrált másodszintű gyorsítótárat támogat, és asztali, munkaállomás, szerver és mobilváltozatban is meg fog jelenni. Az asztali chipek a Duron és az Athlonhoz hasonlítanak majd, míg a szerverváltozat az Athlon Ultra márkanevet kapja. A mobil Duron és a mobil Athlon egymással párhuzamosan fognak megjelenni, az ár mellett órajelükben és a cache méretében is különböznek majd. Mindkettő a Mustang mag mobil változatán alapul majd, ami a Corvette kódnevet kapta. A Mustang órajele 1.3 GHz környékére várható, de a mobil Duron és mobil Athlon - a mobilitásból fakadó dolgok miatt - jelentősen lassabban pörögnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!