Gyurkity Péter

Cisco: megháromszorozódik az internetes forgalom

Egymilliárd új felhasználó és tízmilliárd új eszköz okozza majd a forgalom megugrását.

A Cisco a napokban tette közzé éves előrejelzését, amely a Visual Networking Index (VNI) Complete Forecast névre hallgat. Ebben már arról olvashatunk, hogy 2015 és 2020 között, vagyis az évtized második felében, háromszorosára ugrik az internetes forgalom, amit nem elsősorban az újonnan csatlakozó felhasználók okoznak majd.

A további IP-alapú forgalom egy része azon egymilliárd új felhasználó számlájára lesz írható, akik ezekben az években merészkednek fel először a világhálóra. Ezzel az online jelenléttel rendelkező személyek száma az évtized végére eléri majd a 4,1 milliárdot, ám ugyanezen időszakban a különböző személyes kütyük és az úgynevezett machine-to-machine (M2M) kapcsolatok megugrása egy jóval nagyobb növekedést eredményez. Ez utóbbiak miatt 10 milliárd új eszköz és kapcsolat csatlakozik a meglévő táborhoz, a teljes szám eléri majd a 26,3 milliárdot, vagyis fejenként 3,4 különböző eszköz és kapcsolat lesz majd jelen az online világban.

Természetesen a növekedés fő motorja a dolgok internete, vagyis az Internet of Things (IoT). A forgalom növekedése együtt jár majd a még kiterjedtebb videó-megfigyeléssel, az okos mérőeszközök elterjedésével, valamint a különböző egészségügyi-megfigyelőrendszerek univerzálissá válásával. Csak az M2M-kapcsolatok száma 4,9 milliárdról 12,2 milliárdra nő, ezek az eszközök a teljes állomány 46 százalékát teszik majd ki 2020-ban (2,4 milliárd már a háztartásokat és az otthonokat a világhálóra kapcsoló kütyü lesz), a felhasználókat figyelő és monitorozó eszközök száma pedig a tavalyi 144 millióról négy éven belül 729 millióra ugrik majd.

Nem meglepő, hogy a cég a DDoS-támadások szaporodását jósolja. Szerintük egy évben 6,6 millió helyett már 17 millió ilyen akcióra számíthatunk, vagyis a biztonság növelése kiemelt szempont lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!