Berta Sándor

A robotok igenis képesek fájdalmat okozni

Vajon egy robot dönthet-e úgy, hogy szándékosan sebet okoz egy embernek? Egy amerikai szakember szerint igen.

Alexander Reben, a Stochastic Labs nevű kaliforniai inkubátorcég műszaki és fejlesztési részlegének vezetője egy olyan robotot épített, amely önállóan dönt arról, hogy beleszúr-e egy ember ujjába vagy sem.


A szakértő kifejezetten azzal céllal készítette el a robotot, hogy az fájdalmat okozzon. A platformon álló robotnak egy karja van és annak végén található egy kis méretű tű. A robot viselkedése kiszámíthatatlan, a tű ugyanis nem szúr meg minden odahelyezett ujjat. Amennyiben azonban mégis megszúrja valamelyiket, akkor azt viszonylag nagy erővel és erős fájdalmat okozva teszi.

Reben azt közölte, hogy kifejezetten azért építette meg az első robotot, hogy az önállóan és szándékosan megsértse a robotika első törvényét, amely szerint a robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen. Mindez teljesen új elgondolás, hiszen még az amerikai fegyveres erők harci drónjainak bevetésein is a végső döntést emberek hozzák meg. Reben a projekttel az etika és a dizájn alapelveit akarja megkérdőjelezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #4
    A robot egyszerű megfogalmazása: egy elektromechanikai szerkezet, amely előzetes programozás alapján képes különböző feladatok végrehajtására.
    Elvileg ezt az izét valami program vezérli. A robot nem döntött önállóan. A program random szerűen adta ki neki az ukászt, hogy most szúr, most meg nem.
    De ha a kódba benne lenne az, hogy ha élőlény kerül a közelébe akkor soha nem szúrhat, akkor nem is fog. Tehát aki megszegte a robotika törvényét az nem a robot volt, hanem a programozója. Ha mondjuk egy igen igen fejlett MI lenne ami saját magát képes fejleszteni akkor jogos lenne a kérdés. De ez egy primitív robot ami semmit nem tud, mint egy random adat alapján szúr vagy sem.
  • Cat #3
    Ez inkább művészeti projekt.
  • moikboy #2
    Ezt inkább interaktív installációnak nevezném, mintsem robotnak...
  • gombabácsi #1
    random=robot
    és ez hírként megjelenik...
    és diplomás értelmiségiek milliói elhiszik és szórakoznak az ilyen híreken XD