MTI

Moszkva meghatározná az internetcenzúra határait

Az orosz állami ideológia törvényesítésére vonatkozó javaslatot terjesztett elő Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Hatóság (SZKR) elnöke - írta a Kommerszant.

Alekszandr Basztrikin, Oroszország volt helyettes főügyésze, Vlagyimir Putyin elnök volt évfolyamtársa a Kommerszant-Vlaszty című magazinban megjelent cikkében leszögezte: az Egyesült Államok Oroszország ellen irányuló információs háborújának, valamint a szélsőségesek online toborzásának ellenszereként Moszkvának kínai mintára meg kellene állapítania az internet cenzúrázásának határait, és fel kellene hagynia azzal, hogy "áldemokráciát játsszon, álliberális célokat követve".

"Hiszen a demokrácia vagy a népuralom nem más, mint magának a népnek a hatalma, amelyet éppen az ő érdekében valósítanak meg. Ezeket az érdekeket (az érvényesülésüket) csakis az általános közjó, nem pedig az abszolút szabadság és a társadalom egyes képviselőinek önkénye révén lehet elérni" - írta ideológiai igényű cikkében.

Basztrikin már korábban is rendkívül fontosnak nevezte "az állam ideológiai koncepciójának kialakítását", amelynek alapja az a "nemzeti eszme lehetne", amely egységbe forrasztotta "Oroszország soknemzetiségű népét". A Nyomozó Hatóság vezetője kiemelte, hogy szükség van a felnövekvő nemzedék "ideológiai nevelésére és felvilágosítására", mert éppen a szélsőséges ideológiákkal szembeni "öntudatbeli szilárdság" tudná megingatni ezen ideológiák alatt a talajt, és ez a védelem tenné hiábavalóvá az oroszországi helyzet destabilizálásának legbőkezűbb finanszírozását is.

Szerinte a felügyelő szerveknek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy összhangban áll-e az összes vallási, nemzeti-kulturális és ifjúsági szervezet tevékenysége a szövetségi jogszabályokkal. Szorgalmazta "a történelmi tények meghamisítása elleni fellépést", és egyebek között javasolta, hogy törvényben minősítsék szélsőséges tevékenységnek az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntő krími népszavazás eredményének tagadását is.

"Az ideológiának nagyon fontos szerepe van az állam és a jog kialakulásában és működésében" - idézte Basztrikinnek egy tudományos konferencián elhangzott kijelentését a lap. Szavai szerint Oroszország ideológiájának kidolgozásakor "az annak tartalmát képező eszméknek nem az állam pillanatnyi és konjunkturális érdekeit kell tükröznie, hanem a stratégiai jelentőségű, hosszú távú érdekeit". Az SZKR elnöke szerint emellett figyelembe kell venni az állam belső és külső létfeltételeit, történelmi hagyományait, a népi mentalitást, az ország geopolitikai elhelyezkedését, a gazdaságot, a demográfiát és az ökológiát. Basztrikin úgy vélekedett, hogy az eszméknek "fel kell ölelniük a társadalmi élet összes szféráját: a társadalompolitikait, a gazdaságit és a spirituálisat". Hangsúlyozta, hogy a nemzeti eszmét államjogi formában kell megerősíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anonymusxx #11
    Hagyjuk, annyira nem akarok ilyesmikre időt pazarolni, nem sok értelme van ilyenekről beszélni, főleg olyannal aki kamu hírekből tájékozódik...
    Mi köze a mostani oroszoknak a múlthoz?

    Írsz Putyinról is, de honnan veszed hogy valójában milyen, talán ismered? Szoktál vele dumálgatni? Vagy elolvasod a kis híroldalakat, és azt hiszed hogy ismered? Már kicsit unom, hogy mindenki azt hiszi hogy tud mindent, ismertem egy olyan embert aki egyetemista létére politológusnak hitte magát, mert naponta elolvasta a 444-et, és az indexet, amiről eleve aki normális az tudja hogy ez a két legnagyobb kacsa portál.. El kellene már végre felejteni a híreket, és személyes tapasztalatok alapján nyilvánítani véleményt..


    "az is bántó, hogy Oroszország megszűnt demokrácia lenni,"

    Jézusom, te még hiszel a demokráciában? Abban ami nem polkorrekt az labdába se rúghat? Vagy abban amiben minden idióta elmehet szavazgatni, és olyan vélemény alapján adja le a szavazatát amit a gagyi híroldalakon olvasgat?
    A demokrácia a legnagyobb baromság, max úgy lenne értelme hogy szavazásnál egy jópár mondatban meg kellene indokolni hogy miért arra szavaz amire...
  • dartois83 #10
    Még annyi, hogy az "oroszellenességem" elsősorban a "kremlinizmusnak" szól, meg Putyin erőfitoktatásának. Nekem gyanús azért egy olyan ember, aki KGB-s volt, meg azért el lehet képzelni, egy olyan vadkapitalista, alvilági privatizációs világban, ami a Szovjetunió szétesése után jött Oroszországba, akinek sikerül felkapaszkodni, az szerepelhetne a Trónok harca állandó szereplőjeként, mert elég durva hatalmi harcok lehetnek mögötte.

    Csakhogy én nem hiszek abban, hogy egy ilyen kemény vezető amúgy vajszívű lenne utána és a nemzetközi politikai helyzet is ezt az agresszivitást támasztja alá. Valakinek ez erényes, de mint magyar állampolgár, én aggódva figyelem az eseményeket, a korábban leírtak miatt.

    Helye van egy független, erős Oroszországnak, saját katonai potenciállal, csak kérdés mennyire tud együttműködni a Nyugati világgal. Nem mellesleg nekem az is bántó, hogy Oroszország megszűnt demokrácia lenni, az ellenzéknek nem könnyű a helyzete. A Putyin igazán tökös lenne, meghagyná a szólászabadságot, de nem így jár el.
  • dartois83 #9
    "A legtöbb nemzeti érzelmű embernek nincs baja az oroszokkal, miért is lenne?"

    Mondjuk 1849, 1945, 1956? Utána valamiért itt maradtak 1991-ig. Mondjuk az egy békésebb periódus volt, de azért legyünk már tisztában hogy Magyarország és a Varsói Szerződés országai gyakorlatilag le lettek osztva a Szovjetuniónak a II. világháború után és a jelenlegi Oroszország igényt tart ugyanarra a státuszra, ami a Szovjetuniót jellemezte. Most máshogy hívták, de a cárizmus óta az oroszoknak mindig kellett egy vezető, aki a Nagy-Oroszországot irányítja és a szomszédos népek feletti hatalom természetes volt számukra. Értelmesebb közép-kelet-európai országok (Baltikum, Lengyelország) inkább távolodnának tőle, amennyire lehet, ők nem annyira memóriazavarosak, mint itthon egyesek.

    Ha a "konzervatív" nálad azt jelenti, ami Oroszországban megy (máshol "putyinizmusnak" hívják), akkor inkább vállaltan leszek liberális. A másik gond, hogy az emberek 90%-ának fogalma sincs ezekről a politikai irányvonalakról, talán államelméletet kellett volna tanulniuk egyetemen, ha azt mondod nekik, hogy konzervatív-liberális vagy akkor az agyuk le is dobja az ékszíjat, mert a kettőt nem tudják összerakni.

    A migránstéma nagyon trendi, valós probléma, de már nagyrészt csak bizonyos politikai érdekeket szolgálnak. Amúgy Oroszországon keresztül is simán átkelt jópár migráns, akik szó szerint átbicikliztek Norvégiába. Nos ha annyira nagy védőbástyái az oroszok Európának, akkor gondolom nem utazhattak volna végig a kontinensnyi országon és a norvég határnál nem épült volna külön iparág a migránsok kerékpár-ellátására. Valahogy ott nem avatkoztak be Putyinék.

    De biztosan ott is Soros keze van a dologban... :)
  • Anonymusxx #8
    "És meglepő módon egyszerre lett hírtelen a radikális jobboldal nagy kedvence a Putyin féle Oroszország, ami számomra érthetetlen. Egy igazi nemzeti érzelmű ember hogyan kedvelheti az erőre kapó keleti birodalmat? "

    A legtöbb nemzeti érzelmű embernek nincs baja az oroszokkal, miért is lenne? Gondolom sokan azért szeretik mert konzervatívabb ország, ott pl szerintem szétlőtték volna a migráncsékat, ha olyasmiket csinálnának, mint valami elsorvadt nyugati országban...
  • Anonymusxx #7
    Jézusom, ki az aki ezeket a szarokat elhiszi? Amúgy el se tudom olvasni, mert ezt a szart meg a 444-et letiltottam egy pluginnal (LeechBlock), hogy még véletlenül se nyissam meg őket, feleslegesen nem idegesítem magam...

    Régebben viszont olvastam ezeken egy pár fost hogy az oroszok tehetnek a migráns válságról, oroszok fizetik azokat a blogokat amik nem liberálisak, stb, ezek mind kamu hírek... Viszont azokat sajnálom akik ezeket elhiszik, és ez alapján ítélkeznek, vagy mondanak vélemény...
  • Cat #6
    Nem írt hülyeséget.

    http://index.hu/belfold/2016/04/07/kozel_negyven_oldal_tolja_oroszorszag_szekeret_magyarorszagon/

    http://vs.hu/kozelet/osszes/bivalybasznadi-alhirvallalkozok-es-oroszorszag-magyar-hangjai-0407#!s5
  • dartois83 #5
    Jó, mondjuk ez tényleg erős volt részemről, de néha átfutva a híreket, masszívan orosz-párti. És meglepő módon egyszerre lett hírtelen a radikális jobboldal nagy kedvence a Putyin féle Oroszország, ami számomra érthetetlen. Egy igazi nemzeti érzelmű ember hogyan kedvelheti az erőre kapó keleti birodalmat? Főleg, ahogy az Magyarországra mindig is tekintett? Ami most sincs szerintem másképpen.
  • Anonymusxx #4
    "Az alfahir az nem az az oldal, amit az oroszok pénzelnek propagandacélokból?"

    Nem, ez az amit a gyíkemberek pénzelnek...

    Komolyan, honnan a fenéből lehet ilyen baromságokat kitalálni hogy egy pár blogot az oroszok pénzelnek? Mintha az oroszoknak számítana egy pár ezres látogatottságú weboldal...

    Innentől nem is értem hogy miért támadod az összeesküvés-elméleteket, hisz amit írsz, az is az...
  • dartois83 #3
    Az alfahir az nem az az oldal, amit az oroszok pénzelnek propagandacélokból?
    Háttérhatalom? Ezeket te elhiszed? Komolyan kérdezem, hogy egy átlagember, aki általában kimarad egy ilyen összeesküvésből, az honnan veszi, hogy ilyen van? Miért hisz annak, aki szerint van háttérhatalom és miért nem gondolja, hogy egyszerűen nincs. Kb. ugyanannyira lehet hinni benne, mint Istenben vagy a földönkívüliekben. Bizonyítékokat én még egyik esetben sem láttam.
  • halgatyó #2
    Tökéletesen igazuk van. Nagyon nagy baj, hogy a (igenis létező!) háttérhatalom a szólásszabadságot csak azon országokban KÖVETELI meg, amelyekbe be akar hatolni, amelyeket az uralmi zónájához akar csatlakoztatni. Akit már ural, azok számára nincs szólásszabadság (vannak ellenben különféle, egyre szigorodó és terjedő szájzártörvények és olyan nemhivatalos cenzúra, amely durvább a korábbi történelmi korok hivatalos megoldásainál).
    Az orosz vezetésnek 1000%-ig igaza van, amikor ezt a leírhatatlanul aljas, hazug hatalmat és annak behatolását ki akarja zárni az országból.
    A "demokrácia" és a "szólásszabadság" legutóbbi gyöngyszemei:
    alfahir.hu/az_unio_mindenaron_elszigeteli_majd_a_populista_partokat
    alfahir.hu/juncker_pattog_ha_megvalosul_a_brexit_a_britek_europa_pariai_lesznek
    na még egy utolsó:
    alfahir.hu/nem_igaz_lehallgattak_a_blikk_ujsagirojat_hogy_megtudjak_ki_az_informatora