Berta Sándor

Nem törli az illegális anyagokat a VKontakte

A Universal Music ismét megpróbál jogilag fellépni az orosz közösségi portál ellen.

A platformot februárban már támadta az Association for the Protection of Copyright on the Internet (AZAPO), amely beperelte a céget, mivel az többszöri felszólításra sem távolította el egy elektronikus könyv illegális kópiáit a szervereiről. A helyzet pedig a közeljövőben tovább súlyosbodhat, a Russian Legal Information Agency (RAPSI) ugyanis arról számolt be, hogy 2014-ben a Sony Music, a Universal Music és a Warner Music közösen kezdeményezett jogi lépéseket a VKontakte ellen. Az ok szerzői jogsértés volt, ugyanis a közösségi honlap több mint 100 millió tagja előszeretettel használja a szolgáltatást a szerzői jogilag védett zeneszámok megosztására.

Az első fokon eljáró szentpétervári bíróság arra kötelezte az üzemeltetőt, hogy hatékony szűrőmechanizmusokat alkalmazzon az illetéktelen feltöltések kiszűrésére. Márciusban egy fellebbviteli bíróság ezt az ítéletet hatályon kívül helyezte, így az aktuális orosz joggyakorlat alapján az oldal nem felel a felhasználók feltöltéseiért, illetve nem köteles szűrőmechanizmusokat alkalmazni és további intézkedéseket foganatosítani a szerzői jogsértések megakadályozására. A Universal Music azonban fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.

Dmitrij Szergejev, a VKontakte ügyvezetője elismerte, hogy problémáik vannak a felhasználók szerzői jogsértéseivel, de különösen 2013-ban és 2014-ben több lépést is tettek a helyzet megoldására. A következő eljárásnak kell tisztáznia, hogy mindez elegendő volt-e vagy sem, s kell-e esetleg további szűrőmechanizmusokat alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!