Mortimer

Az Intel nemsokára újabb mobilprocesszorokat mutat be

(ZDNet) Ebben a hónapban 5 újabb chipet fognak bemutatni, három a magasabb órajel, a másik kettő pedig a miniatűr fogyasztás miatt érdekes.

Az Intel eddigi legnagyobb mobilprocesszor-kibocsájtását fogja végrehajtani júniusban, a 750 MHz-es Pentium III-mat, a 650 és a 600 MHz-es mobil Celeront, továbbá új csökkentett fogyasztású (kevesebb mint 1 Watt) chipeket, a 600 MHz-es PIII-mat és az 500 MHz-es Celeront. Ezáltal kisebb fogyasztású, megnövelt használati idejű laptopok kerülhetnek a piacra.
Manapság az eladott noteszgépek többsége az asztali számítógépek helyettesítésére szolgál, tehát nagy teljesítményűek, nagy a képernyőjük, grafikus kártyájuk és a többi kiegészítő is szinte megegyezik az igazi PC-kével. Csupán a mobilitásukban különböznek - míg a legtöbb felhasználó nyilatkozatában csupán egy hosszú ideig használható kis noteszgépre vágyik, addig az Intel elmondása szerint a többség az asztali számítógépeket akarja velük helyettesíteni. Jó példa erre a Dell Inspiron 7500 sorozata, ami 4 kg-os, a legfrissebb processzort, 15''-ös képernyőt, és két bővítőhelyet kínál a DVD, CD-ROM, merevlemez vagy egy plussz akkumulátor számára. Ennek ellenére a vásárlók jelentős része kicsi, könnyű laptopokra vágyik és ez a hőtermelés és a fogyasztás miatt befolyásolja a processzor teljesítményét is.

A keveset utazók számára nem éri meg minilaptopot venni, mivel gyakran drágábbak mint egy többet tudó, nagyobb noteszgép, továbbá több kompromisszumot is követelnek: fel kell adni a nagy képernyőt, a teljes méretű billentyűzetet és a több belső merevlemezt.
A tendencia egyre inkább arra mutat, hogy az üzletembereknek három gépük lesz: egy asztali, egy nagyteljesítményű laptop, és egy kicsi, utazáshoz használt minigép. Az új 750 MHz-es PIII-ba be van építve az Intel SpeedStep technológiája, ami automatikusan 600 MHz-re csökkenti az órajelet ha nem fali konnektorba van dugva, ezáltal jelentősen meghosszabbodik az akkumulátor élettartama.

Az 500 MHz-es Celeron feszültsége is alacsonyabb társainál, 1.35 V, míg a többi mobil Celeron 1.6 V-on fut. Mindegyik új chip az 0.18 mikronos gyártási eljárással készül, és támogatják a 100 MHz-es rendszerbuszt.
Az Intel célkitüzése az 1 GHz elérése a mobil chipek vonalán is, melyet 0.13 mikronon terveznek. Már tervezik a Willamette mobil változatát, a Northwood-ot is, de még sokáig a Pentium III lesz az Intel fő laptopchipje. A második félév folyamára tervezik a 800, 850 MHz-es, és jövő év elejére a 900 MHz-es változat bejelentését. A verseny erősödik, mivel az AMD sem ül tétlenül, és a Transmeta is növekvő veszélyt jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!