MTI

Egységes légiutas-nyilvántartást hoz létre az EU

Az uniós országok belügyminisztereinek tanácsa elfogadta a légi utasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet, amelynek célja a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények könnyebb megelőzése, felderítése és az elkövetők megbüntetése - közölte a tanács.

A belügyminiszterek tanácsának jóváhagyását élvező új szabályozás (PNR) arra kötelezi a légitársaságokat, hogy az uniós országok hatóságai számára adatokat szolgáltassanak az Európai Unióba beutazó és az onnan kiutazó utasokról. A tájékoztatás szerint az EU tagállamainak a légitársaságok által gyűjtött légiutas-adatok kezelésére információs központot kell létrehozniuk. Az adatokat öt évig kell megőrizni, de hat hónap után személyazonosításra alkalmatlanná kell tenni őket. A tanácsi közlemény megjegyzi: a hatóságok megfelelő indoklás és bizonyos körülmények esetén ezek után is hozzáférhetnek az adatokhoz.

A szabályozás előírja, hogy az utasok adatait kezelő központok kapcsolatban legyenek a többi tagállam azonos rendszereivel, és biztosítsanak hozzáférést az európai rendőri együttműködési szervezet, az Europol számára is. Az irányelv kimondja, hogy adattovábbítás csak külön-külön, egyéni elbírálás alapján és a terrorista bűncselekmények, súlyos bűncselekmények megelőzése, felderítése, kivizsgálása, továbbá az elkövetők megbüntetése érdekében történhet. Az irányelv alapesetben az EU-n kívüli járatokra vonatkozik. A tagállamok azonban dönthetnek úgy, hogy azt az unión belüli légi járatokra is alkalmazzák - tájékoztatott a belügyminiszterek tanácsa.


Klaas Dijkhoff, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára a tanácskozást követően azt mondta, hogy az uniós miniszterek megállapodtak abban: felgyorsítják a közös európai határ- és parti őrség felállítását, amely lehetőségek szerint már a nyár közepén megkezdi munkáját. Hozzátette, hogy az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex keretében a Közel-Kelet és Afrika felől érkező migrációs hullám feltartóztatására hivatott alakulatnak nagyobb hatáskört és több támogatást kell kapnia.

Az ülésen részt vevő belügyminiszterek megbízták Klaas Dijkhoffot, hogy a lehető leghamarabb kezdjen tárgyalásokat az Európai Parlamenttel a határ- és parti őrség mihamarabbi felállítása érdekében. Tájékoztatóján a holland államtitkár egy esetleges újraerősödő menekülthullám elkerülése érdekében arra kérte az unió tagállamait, hogy a korábbi megegyezésükben szereplő adaton felül még több szíriai menekültet vegyenek át Törökországtól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torreadorz #6
    Hát erre egyszerü a válasz. A cél az hogy másodrangú állampolgár legyél az országodban. Neked a végbeled is átnézik, az 1990 január 1-n született szír agysebész professzor doktort meg vasúton szállítják teljes ellátásal ingyen és bérmentve, lehetőleg simogatva.

    Ha tünt volna fel, elég sokan európa helyett eurábiát akarnak itt és ebben a nyugati ország vezető politikusainak jó része benne van (ha nem a szervezője egyenesen)
  • TokraFan #5
    Jelen formában az, de egy erőteljes határvédelemmel együtt lenne értelme és létjogosultsága. Így viszont csak nevetséges propaganda, nem több...
  • lipovics #4
    Azt természetesen nem jelet biztonsági kockázatot, megmondták a nyugatiak...
    Nekem rendszeresen a zacsimat is megtapogatják a reptéren, mert én veszélyes vagyok. A terrorfészekből érkező milliók, akiknek még a nevét sem sejtjük, na ők nem veszélyesek.
  • Sir Cryalot #3
    ", jó ez a rendszer, kell is, " ---> hypocritical show
  • Sir Cryalot #2
    megint rájuk jött a manic-phase , úgylátszik a borderline zavar a belépő az eu-s döntéshozatalba, meg ilyenek:

    sanctimonious: pretending to be morally better than other people

    sanctimonious definition, making a hypocritical show of religious devotion, piety, righteousness
  • TokraFan #1
    Eszem megáll. Persze, jó ez a rendszer, kell is, de mi értelme, amikor gyalogosan százezrével özönlenek be az EU-ba a hordák, mindenféle ellenőrzés nélkül? Miről beszélnek ezek a csökött agyú idióták?
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.04.23. 05:02:08