SG.hu

Az emberi kommu­ni­kációt helyezi a középpontba a Microsoft

Beszélhetünk, mutogathatunk, írhatunk, és meg fogja érteni a számítógép - ennek az álomnak az elősegítésére adott ki rengeteg fejlesztői eszközt a Microsoft.

Ezekben a napokban tartja BUILD 2016 nevű fejlesztői konferenciáját a Microsoft San Franciscoban, és szinte minden platformjukról szó esik. A vállalat a természetes emberi kommunikáción alapuló intelligens szolgáltatások új korszakát szeretné megalapozni. A cég vezérigazgatója, Satya Nadella és a vállalat Windows és Device Group üzletágának ügyvezető alelnöke, Terry Myerson sok ezer fejlesztő előtt prezentálta hogyan válik még személyesebbé a számítástechnika.

Bejelentették, hogy a Windows 10 már több mint 270 millió aktív eszközön fut, és ezt nyáron egy évfordulós Windows 10 frissítéssel ünneplik majd meg. "Az Update még több lehetőséget kínál majd a Windows 10-es eszközökkel való kommunikációra - olyan természetességgel, ahogyan az emberek általában kommunikálnak a környezetükkel. Ehhez használhatnak tollat, gesztusokat és a hangjukat" - emelte ki Terry Myerson. Például a Windows Ink segítségével úgy írhatunk egy eszközre, mint egy darab papírra, létrehozhatunk post-it feljegyzéseket, rajzolhatunk táblára, és az analóg formában megjelenő gondolatainkat könnyedén megoszthatjuk a digitális világban.


Bejelentették a Microsoft Cognitive Services elindulását, amely egy olyan intelligens API-gyűjtemény, amelyek révén a számítógépes rendszerek képessé válnak a "látásra", "hallásra", a "beszédre", a "megértésre", vagyis képesek a felhasználói utasításokat a természetes kommunikáción keresztül értelmezni. A Microsoft ezen kívül a kifejezetten fejlesztőknek szóló Bot Framework elindulását is bejelentette. Ezzel bármilyen programozói nyelven lehet intelligens botokat fejleszteni, amelyekkel a természetes kommunikáció többféle platformon is használható, például szöveg/SMS bevitelére, az Office 365 programcsomag, a Slack és a böngésző kezelésére, valamint skype-olásra.



Személyi asszisztens-szoftverüket, a Cortanát adatelemző, gépi tanulást segítő, érzékelő, analitikai funkciókkal és intelligens botokkal látták el, fejlesztették tovább. A Microsoft Azure-ra épülve ezek az új képességek a fejlesztők, illetve üzleti felhasználók segítségére lehetnek új, tanulni képes alkalmazások, botok és az emberekkel természetes nyelven, közvetlenül kommunikáló ágensek létrehozásában.

Ezzel együtt elindult a Skype Bot platform, melyen a fejlesztők olyan botokat fejleszthetnek, amelyek kihasználják a Skype kommunikációs csatornáit: a szöveges, hangalapú és videókommunikációt, valamint interaktív, háromdimenziós karaktereket. Az ehhez szükséges programozási eszközök egy külön portálról tölthetők le.


A frissítés szintén tartalmazza az új Windows Hello-t, mely már több eszközön és saját böngészőjük, az Edge használata közben gondoskodik a Windows 10-en tárolt adatok védelméről. Vagyis az ígéret szerint bármely eszközre és weboldalra bejelentkezve, a vállalati elvárásoknak is megfelelő védelemben részesülnek a Windows 10 használói. A konferenciával egy időben jelent meg a HoloLens fejlesztői kiadása, ami a hologramok világát nyitja meg a programozók előtt. Bármelyik Xbox One fejlesztői eszközzé alakítható át, így bárki, akár a nappalija számára is fejleszthet új alkalmazásokat. A társaság olyan új eszközöket is bemutatott, amelyekkel bármilyen platformról átköltöztethetők alkalmazások Windows 10 környezetbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #7
    Ez a cionista recept.

    Egeszen veletlenul Putin baratod is ezt a receptet koveti :)

    Agymosas, dezinformacio es hazugsag allami propaganda altal - check
    Fegyveres konfliktusok es haboruk a figyelemeltereles vegett - check
    Iszonyatos hatalomkoncentracio az o diktatorikus rendszere es a haver oligarchak altal - check
  • Tetsuo #6
    Nem kell embertömegeket fenyíteni meg börtönbe zárni (bár lokálisan itt-ott még szükséges), elég ha még jobban leszedálják őket.
    Az a sok liberális szemét, dezinformáció és hazugság, ami a kultúra, szórakozás és híradás területén önti el az átlag polgárt megteszi hatását. A legprofibb agymosást így állami, mára globális szinten alkalmazni sokkal hatékonyabb, mint frontális erőt alkalmazni.
    Ha néhány ember (1-2%) át is lát a szitán, de nem tudják magukat megszervezni és kilépni a mókuskerék életükből, veszélytelen a rendszerre nézve.
    Néha kell valami konfliktus (pl. terrorizmus, háborúk), megosztva a tömegeket, hogy másfelé terelődjön a figyelem és elhiggyék a "demokrácia" működését.
    Soha nem koncentrálódott úgy a hatalom és vagyon - globális szinten -, mint manapság, egy hozzájuk képest nincstelen tömeg mit tudna tenni? Semmit.
    A manipulált hírek és a szórakoztatóipar elaltatja, dezinformálja az emberek többségét, egy kisebbség meg lényegtelen, ők úgy is nevetségesek a többség számára.
    Ez a cionista recept.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.03.31. 23:30:07
  • Skylake #5
    Egyetértek azzal amit írtál. A jelenlegi adatgyűjtési, kriminalisztikai technológiák színvonalán ez így működik. És igen, nyilván nem lehet ennyi embert börtönbe nyomni, mert tüntettek ,vagy bármi mást tettek, ami az adott hatalomnak nem tetszik.

    Azonban ez egy későbbi állapot. Felszalámizhatóság és proaktivitás. Egyes egyének, és egyének kisebb csoportjai által mutatott aktivitás korai felismerése és ez által szankcionálhatóvá tétele. Bent tartani a rendszerben, már akkor, amikor még éppen csak fontolgatja, hogy neki nem tetszik a rendszer. Ez az, amiben ezek a technológiák segíthetik ezeket a represszív rezsimeket igencsak nagymértékben. Digitális technológákon alapuló szalámitaktika, egyénre irányítva. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Szal%C3%A1mitaktika )

    És ekkor senki sem fog tudni odagyűlni, mert már régen mindenki szankcionálva lesz, aki odagyűlhetne, azaz, aki a jelenlegi adatgyűjtési és kriminalisztikai technológiai színvonal (plusz un. szabadságjogok érvényesítésével) ma odagyűlhet. Tök mindegy, hogy szónok, vagy sima tüntető. Erre gondoltam.
  • Cat #4
    A tüntetéseknél most sem okoz gondot az azonosítás, az adott hatalom mindig pontosan tudja, kik a felszólalók, kik a szervezők (bejelentési kötelezettség van). Az általad említett visszaélés hatalmas gátja a mennyiség. Ha több tizezer ember tüntet, azzal csak nagyon kemény diktatúrában lehet bármit csinálni. (Nincs börtönkapacitás.) Ha pedig olyan van, és valóban ennyi ember gyűlt össze, akkor az a tömeg nem csak álldigálni fog egy téren.
  • Skylake #3
    Aki itt ismer, tudja, hogy nem szoktam általában az MS-t dicsérni, de azt kell mondanom, hogy a bemutatott API-k többsége egészen meggyőző teljesítményt mutat.

    https://www.microsoft.com/cognitive-services/en-us/computer-vision-api

    Itt lehet például megnézni azzal ekvivalens megoldást, hogy mire is lehet alkalmas itthon a rövidesen bevezetendő nemzeti arckép-profil tároló és elemző rendszer, amely valószínűsíthetően hasonló technológiai know-how-t használ fel. És ez így sajnos nem annyira lebecsülendő, mint ahogy korábban lehúztam. („Egy fotóból profilt, ugyan!”)

    Aztán itt lehet megérezni annak az ízét, amelyben egyébként vélhetőleg a Facebook-birodalom messze előbbre jár. Azaz hogyan lehet személyeket felismertetni gépi tanulással. Itt bárki kipróbálhatja ezt. Meghatározó élmény, én mondom.

    Ahogy használtam a különböző demo-kat, volt egy olyan érzésem, hogy most tulajdonképpen pontosan azt próbálhatom ki, mint amivel napi szinten, „szóra sem érdemes” evidenciaként dolgoznak az NSA, GCHQ és társai esetében. A „szóra sem érdemes” alatt azt értem, hogy az átlag Irodista Mariska számára sem jelent semmiféle különösebb érdekességet az, hogy éppen a Word-öt nyitotta meg, vagy az Excel-ben kell valamit piszkálnia. Unalmas, több ezerszer elvégzett teendő ez. A fenti szervezetek esetében pedig a fenti technológiai megoldások képezik a munkaeszközöket – csak éppen az adattartalom, amit meg tudnak csapolni, okosban, vagy többé-kevésbé nyíltan kikényszerítve, sokkal szélesebb. Épp úgy, ahogy az eszközök palettája is, és képességei.

    Tulajdonképpen most már minden elnyomó rezsim, ha akarja, megrendelheti ezeket az API-kat a Microsoft-tól. Azure. Nyilván az MS és az API-kat készítő team-ek dolgozói fejében közel sem olyan lehetőségek jelennek meg, innovációjuk kapcsán – inkább világmegváltó gondolatok, hogy az API-jaik mennyivel járulnak hozzá az emberek életének jobbá és kényelmesebbé tételéhez, az online szegmensben, amely az élet egyre több területét átszövi.

    Azonban sajnos mindez felhasználható egészen más célokra is. Sőt, főleg ezekre. Vegyük például, hogy az összes köztéri megfigyelőkamerát, amelynek képeit eddig döntően humánerőforrás nézegette, betöltjük egy olyan keretrendszerbe, amelyeknek ezen API-k képezik a döntő elemeit. Nem tart semmiből egy kormányzatnak erre kapacitásokat vásárolni az Azure-on. Immár nem kell szaktudás, csak pénz, de azt kisajtolják az állampolgárokból. Láttunk már ilyet, sőt meg is éltük. Miután ezt megtette, az előbb említett munkaerő elbocsátása mellett olyan tömeges kiértékelési kapacitáshoz, és olyan átfogó kiértékelési eredményekhez jut az adott regnáló hatalom, amely segítségével könnyen le tud számolni vélt vagy valós ellenfeleivel. Technikai megoldás révén olyan hatalmi fölényhez juthat, amelynek birtokában nagymértékben megszüntethet és kiüresíthet demokratikus működésmódokat, hiszen azok, akik ezzel kapcsolatban ellenvéleményüket fejeznék ki, vagy ellenállnának, e működésmódokat érvényesítve, ezzel a pénzen vett technológiai fölénnyel neutralizálhatók lesznek, rizikó nélkül felszalámizhatók. Aztán, hogy ennek eredményeként csak felfüggesztettet kap valaki, vagy egy lágerbe zsuppolják, gyors ütemű megdöglésre, az az adott rezsim működésmódjából adódik, és jelen esetben csak következmény, amely most számomra lényegtelen. Így inkább azt nézzük meg, milyen lehet egy kormányzat elleni tüntetés, az IoT reneszánszában és okosvárosok korában, ha mindenki realtime azonosítható a tömegben – és így a megfelelő szerveken keresztül vegzálható, adatbázisba vehető, és ennek alapján szakcionálható. Gyorsan, hatékonyan, és egymástól elkülönítve.

    Így összességében egy olyan rezsim, amennyiben jó nagy mértékben visszabontotta, vagy fel sem építette a demokratikus működés azon elemeit, amelyek mindezen megfigyelési / ellenőrzési technológiákat többségi társadalom számára ellenőrizhetővé és elszámoltathatóvá teszik, úgy tulajdonképpen ezekkel a megoldásokkal a saját önkényuralmát tudja még jobban bebetonozni. Soha nem látott hatékonysággal és biztonsággal. Ha ügyesen használja ezeket, olyan társadalmi működést és légkört teremthet, amivel az ellenállás legkisebb valószínűsége is megtorolhatóvá válik, sőt akár előre jelezhetővé is. Ez pedig szerintem nagyon veszélyes irány. Képzeljük például el azt, hogy Sztálin korában mennyire hasznos lett volna az NKVD számára egy ilyen rendszer, amely azért igencsak eredményesen működött, már az általuk előállított hullák számát tekintve is. Vagy nyugatabbra, Hitler Gestapo-jának.

    Tulajdonképpen, amit az MS bemutatott, és amit immár pénzért megvehető szolgáltatásként kínál, bármelyik hatalommániás diktátorocska, kicsi, közepes, és nagy országok control freak, fasizmus vagy vallási fundamentalizmus felé tendáló kormányzatai számára tálcán kínálja a totális megfigyelhetőség lehetőségét – csupán csengetni kell az adófizetők pénzéből. De ez könnyen megy ezeknek az országoknak. Pénzért az MS meg fog csinálni mindent, lesz szövegfelismerés burkus, piréz és rovásírásra is. Abban senkinek se legyen kétsége, hogy ilyen szintű megrendelések esetén az MS bármit teljesíteni fog, ami a kódból, és képsségeiből kifacsarható – függetlenül attól, hogy teszem azt, az adott API működése a Helsinki Egyezmény valamelyik pontjával tökéletesen szembemegy.

    Tulajdonképpen a fő kérdésem az, hogy rendben, innoválunk, fejlesztjük a gépi tanulást - a Fészr-re például egy unalmas napon tudomásom szerint 2-3 millió képet töltenek fel az userek, úgyhogy ott aztán lehet tanítani a rendszert – de mikor lesznek figyelembe véve személyiségi és szociológiai szempontok? Mert ami irányba tartunk, ezt nagyon veszélyesnek tartom. Hol vannak azok a szabályzók, amelyek lehetővé teszik, hogy például az arcomról készített arcképmás csak akkor használható fel, ha én magam azt explicit engedélyezem? Egyébként pedig olyan az arcom (és mások arca is) az ilyen rendszerek számára, mint például egy EURion jellel védett bankjegy a fénymásolók számára, azaz nem olvasható be az adott informatikai rendszerbe, csak ha én explicit engedélyt adok? (https://en.wikipedia.org/wiki/EURion_constellation)
  • Meridian #2
    Arra is kíváncsi leszek, mikor fog rendesen magyarul is tudni. Soha, szvsz.
  • SupraMKIII #1
    Ha már a microsoft nem tud emberien kommunikálni, talán majd ez...