SG.hu

A teljes merevlemezt zárolja egy új kártevő

A G DATA vírusszakértői a zsaroló kémprogramok új, még veszélyesebb típusát fedezték fel, amely már nem csupán az egyes fájlokat, hanem a teljes merevlemezt titkosítja.

A ma ismert zsarolóprogramok, például a Magyarországon is jelentős pusztítást végző Locky, a CryptoWall és a TeslaCrypt a merevlemezen található dokumentumokat, táblázatokat és képeket egyesével titkosítják. A G DATA szakértői által most felfedezett Petya az első olyan zsarolóprogram, amely a teljes merevlemezt zárolja, méghozzá rendkívül gyorsan. A Petya készítőinek célkeresztjében a cégek állnak. Az e-mailben érkező kártevőt jellemzően a HR osztályoknak küldik, "Jelentkezés állásra" tárggyal. A levél törzse egy Dropbox linket tartalmaz, ahonnan a HR munkatárs letöltheti a munkakereső "portfólióját".


A linkre kattintva egy végrehajtható .exe fájl kerül letöltésre, melynek neve lefordítva körülbelül "jelentkezés_portfólió-becsomagolt.exe". A fájl futtatásakor azonban a PC kékhalált hal, azaz összeomlik, majd újraindul. Az újraindulás előtt a Petya manipulálja a merevlemez első szektorát, az úgynevezett Master Boot Recordot (MBR), így a zsarolóprogram átveszi az irányítást a gép felett.

A kártevő ilyenkor egy fekete képernyőt jelenít meg, amely megtévesztő módon azt mutatja, mintha a számítógép ellenőrzésre és javításra kerülne. Valójában ez az a pillanat, amikor a Petya zárolja a merevlemezt. Jelenleg a G DATA szakértői azt feltételezik, hogy a fájlok maguk nem kerülnek titkosításra, csak az elérésük blokkolt.


A következő - piros halálfejet mutató - képernyő már világosan jelzi a problémát. Egy billentyű lenyomására pedig megjelenik a TOR böngésző mögé megbújó bűnözők instrukciója is: fel kell keresnünk egy adott weboldalt, ahol meg kell adnunk személyes titkosító kulcsunkat. Az oldalon tájékoztatást kapunk arról, hogy a merevlemezt "katonai szintű titkosítással" zárolták a bűnözők, és megtudhatjuk, hogyan fizethetünk azért, hogy visszakapjuk adatainkat. Az ár minden héten megduplázódik. A Petya zsarolóprogramot a G DATA "Win32.Trojan-Ransom.Petya.A" néven azonosítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #3
    Pontosan..,. mert valaki vagy dolgozik vagy HR-es.
  • aru #2
    Nyilvánvalóan azéer ilyen módon nyomják a vírust, mert ilyen komoly szaktudással rendelkeznek ezek az emberek (célcsoport). :D
  • Cyberdog #1
    CV exe fájlban. :)) Szép baleset annak aki megnyitja.