MTI

A németek is használták kémkedésre az NSA adatbázisait

Németország ankarai nagykövete és a francia külügyminiszter ellen is kémkedhetett a német külföldi hírszerző szolgálat (BND) a berlin-brandenburgi tartományi közszolgálati médiatársaság (RBB) értesülése szerint.

Az RBB beszámolója alapján a BND egy 900 oldalas listát adott át a nemzetbiztonsági szolgálatokat a törvényhozás alsóháza (Bundestag) részéről felügyelő úgynevezett parlamenti ellenőrző testületnek (PKG) megfigyelési célpontjairól. A listán szerepel Hansjörg Haber ankarai nagykövet, akinek megfigyelése azért is felvet kérdéseket, mert a BND német állampolgárokat csak engedéllyel, különleges esetben - a független szakértőkből álló, G10 bizottság nevű testület hozzájárulásával - hallgathat le.

Szerepel a listán többek között Laurent Fabius francia külügyminiszter is, és számos intézmény, például a hágai Nemzetközi Bíróság és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), továbbá sok vállalat, köztük a Lockheed Martin amerikai hadiipari társaság - jelentette az RBB. A német hírszerzés a célpontok kommunikációját figyelte meg. Ezt a tevékenységet a bajorországi Bad Aiblingban működő lehallgatóállomáson végezte, amelyet még az amerikai szolgálatok építettek és üzemeltettek, és a BND csak 2004-ben vette át.

Az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megtarthatott egy összekötői irodát az állomáson, a BND pedig éveken keresztül átfésülhette Bad Aibling rendszereit, adatbázisait az amerikai partnertől milliós nagyságrendben kapott keresőkifejezések - úgynevezett szelektorok, például mobiltelefonok száma, e-mail-címek és számítógépek azonosítására szolgáló IP-címek - alapján.

Az már az idén tavasszal kiderült, hogy az NSA európai célpontokat is megfigyelt a német partnerek közreműködésével, három hete pedig a BND vezetője, Gerhard Schindler és a nemeztbiztonsági szolgálatokat a kormányzat részéről felügyelő kancellária arról tájékoztatta a PKG-t, hogy a hírszerzők az NSA-tól függetlenül is kémkedtek európai, illetve baráti célpontok ellen, egészen 2013 októberéig, amikor a kancellária ezeket a műveleteket az NSA titkos adatgyűjtő progamjai körüli botrány révén indított belső vizsgálatok nyomán leállíttatta.

A 900 oldalas lista ezeket a célpontokat sorolja fel. Egyes részletek már korábban kiszivárogtak, a Der Spiegel című hírmagazin a legutóbbi számában egyebek között azt írta, hogy a BND kémkedett az EU-nál és az ENSZ-nél működő amerikai képviseletek után, és megfigyelte az amerikai pénzügyminisztériumot, továbbá számos állam németországi követségét, így az amerikai, a brit, a francia, a svéd, a portugál, a görög, a spanyol, az olasz, az osztrák, a svájci és a vatikáni képviseletet is.

Az RBB szerint a BND súlyos válságba kerülhet a baráti célpontok ellen folytatott kémkedés révén. A kormány részéről szerdán az ügy alapos kivizsgálását ígérték. Részleteket nem közöltek, de jelezték, hogy a PKG-nak teljes körű felvilágosítással szolgálnak. A PKG több mint négy órán keresztül ülésezett, meghallgatták többek között Gerhard Schindlert is. Az ülés után a testület ellenzéki tagjai közölték, további adatokra van szükségük, hogy nyilvánosan értékelni tudják a történteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Dagger Complex - az NSA legszebb fiókszervezete Németországban. "Szövetségesük" részére nyilván adnak szolgáltatást, főleg ha annak tartalma, a megfigyelési cél az USA számára is releváns.

    "The Dagger Complex is a US military base in Darmstadt (Germany), close to Griesheim. It is located on the Eberstädter Weg, south of the August-Euler-Airfield.

    The complex is operated by the United States Army Intelligence and Security Command (INSCOM) on behalf of the U.S. National Security Agency (NSA).[1] Building 4373 within the complex houses the NSA's European Cryptologic Center (ECC), the agency's principal SIGINT processing, analysis and reporting center in Germany."

    https://en.wikipedia.org/wiki/Dagger_Complex

    Állítólag a Microsoft úgy akarja kitrükközni, az európai felhasználók NSA alapú megfigyelését, hogy Németországban hoz létre adatközpontokat. Nyehehehe, ez mekkora parasztvakítás!

    Csak szólok, hogy az NSA-nak ellenőrzése van komplett IP tartományok felett, más IP tartományokra meg gond nélkül rálát. Így például hiába tiltod le az Akamai felé történő elérést saját rendszereid felől, ha akar, "némi kerülővel", be tudhat nézni hozzád. (Akamai: na az is egy szép történet, fogunk még róluk hallani a jövőben.) Még olyan, kifejezetten nem USA barát országokban is, mint Kína, ruszkik, banán és drogköztársaságok, Afganisztán, Pakisztán és társai.