Berta Sándor

Jövő áprilisig támogatja a Chrome a Windows XP-t

Nincs értelme újabb verziókat kiadni, mert hiányoznak a biztonsági frissítések az operációs rendszerből. A Vista és az OS X is erre a sorsra jutott.

Fontos bejelentést tett a Google: Marc Pawliger, a webes konszern illetékese blogbejegyzésében közölte, hogy 2016 áprilisától több platformon sem adnak ki frissítéseket a Chrome böngészőhöz. Az érintett operációs rendszerek között van a Windows XP, a Windows Vista, valamint az Apple OS X 10.6 Snow Leopard, az OS X 10.7 Lion és az OS X 10.8 Mountain Lion. Ugyanakkor a biztonsági frissítések még további öt hónapon át elérhetők lesznek, utána viszont már semmilyen javítást nem adnak majd ki a szoftverhez.

A Google arra hivatkozott, hogy a régebbi operációs rendszerekhez már hiányoznak a fontos biztonsági javítások. Éppen ezért a társaság is azt a gyakorlatot követi, hogy lemond ezeknek a termékeknek a további támogatásáról. Egyedüli kivételt az addig kiadott és támogatott legfrissebb Chrome-verzió jelenti majd.

A VentureBeat arról számolt be, hogy a Google már 2013 októberében úgy döntött, hogy a Chrome kapcsán nem fogja támogatni a régebbi operációs rendszereket, de ennek a döntésnek a gyakorlati megvalósítását végül többször is elhalasztotta.

Érdekesség, hogy már a Microsoft sem teszi lehetővé a legújabb böngészőváltozatok feltelepítését a korábbi operációs rendszerekre. A Windows XP-re legfeljebb az Internet Explorer 8, a Windows Vistára az IE 9, a Windows 7-re az IE 9, 10 és 11 telepíthető fel. A Windows 8-ra pedig az IE 10 és 11 érhető el. Bár a Windows XP kezd visszaszorulni, a globális piaci részesedése még mindig több mint 11 százalék. A Vista piaci részesedése 1,74 százalék, míg a három régebbi OS X-verzióé összesen 1,17 százalék. Ezek a számítógépek egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Mindegy, majd visszaállunk internet explorer 6ra, azt több mint 10 évig fejlesztették (még 2014ben is jött rá frissítés) mára már tökéletes
  • M0RN1NGST4R #1
    nagy ügy. XP-re feldobok egy VirtualPC-t, arra felnyomok egy win 7-et, aztán ha kell a króm majd megy abból.
    Utoljára szerkesztette: M0RN1NGST4R, 2015.11.13. 10:38:32