MTI

Az idén és jövőre is folytatódik a PC-eladások csökkenése

Az idén és jövőre is folytatódik még a világpiaci személyi számítógép eladások csökkenése, stabilizálódására legkorábban 2017-ben lehet számítani - jelezte legfrissebb negyedéves elemzésében az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat.

Az IDC előrejelzése szerint az idén összesen 281,6 millió (asztali és hordozható) személyi számítógépet értékesítenek a világpiacon, 8,7 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. Ebből 117,2 millió lesz az asztali és 164,4 millió a hordozható kivitelű személyi számítógép. Tavaly 2,1 százalékkal csökkentek a PC-eladások, asztali gépből 133,9 milliót, hordozható kivitelűből 174,4 milliót értékesítettek. Jövőre az ideinél 1,1 százalékkal kevesebb személyi számítógépet értékesítenek majd a világpiacon az IDC előrejelzése szerint, 113,8 millió asztali és 164,7 millió hordozható kivitelű készüléket.

Az eladások 2019-re 282,1 millióra emelkednek, ebből 109,3 millió lesz az asztali és 172,8 millió a hordozható kivitelű személyi számítógép. Az arány tehát öt év alatt még jobban a hordozható gépek javára billen el: az idei 58,4 százalékról 61,3 százalékra növekszik részarányuk a személyi számítógép eladásokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #5
    A konzolokról mindenki ugy beszél mintha drasztikusan megnőtt volna a jelentőségük manapság, pedig a ps1/n64/saturn generációjából, a ps2/gc/xbox generációjából, a ps3/wii/x360 generációjából is mind-mind 150-200millió ment el durván (jó, ebből kicsit tőbb ha a wiit is számoljuk, de ez a generáció tovább is tartott)

    Csak az változott, hogy magyarországon is megjelentek a konzolok, míg régen nem volt jellemző, illetve hogy a mai játékok grafikája is a legtöbb embernek elég is.
  • asgh #4
    Régebben azért kellett 2-3 évente gépet cserélni, mert azzal a gépek felhasználási lehetősége is drasztikusan nőtt.
    Vegyük például a média lejátszást.
    Egy 200Mhz-es PII-ről lehetett CD-t hallgatni, de még nem tudott mp3-at akadás mentesen lejátszani. A 400Mhz-es Celeronok már tudtak, de dvd lejátszáshoz külön segédkártya kellett. A divx filmekhez minimum 800Mhz-es P3 kellett (illetve abban az időben AMD Duron). És így tovább: ma már a 30 ezres telefonok is röccenés nélkül játszanak le HD videót.
    Ugyanez igaz a profi tartalomkészítésre.
    1997-ben egy olyan gép, amin sd videót lehetett vágni kb. 2-3 millióba került, 2000-ben már csak 400-500 ezer, ma meg egy 4-5 éves gépen is simán lehet videót vágni hd-ban.

    A lényeg, hogy nem a pc-k teljesítményének fejlődése lassult, hanem elfogytak azok a felhasználási területek, amik kihasználnák az extra teljesítményt.
    Otthoni felhasználáshoz ma már egyedül játékok miatt érdemes erősebb gépet venni, de a játék piac nagy részét meg bekebelezték a konzolok.
  • barret #3
    Két gépet vettem a hónapban,igaz használtakat...
    Bőven jók mindenre,igaz nem játékgépek.
  • Ragnaar #2
    Amíg nincs szükség szoftver oldal kielégítésére 8+ magra addig nem igen hiszem, hogy nagyobb fejlesztéseket fogunk kapni processzor oldalról. Másrészt a jelenlegi konzolgenerációval egy mostani közepes PC konfig is tartani tudja lépést. És játékoknál inkább a VGA számít, irodai excel wordnek, meg kb. mindegy. Ráadásul szerintem sokak igényeit már az okostelefonok és tabletek is bőven hozzák..
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.08.27. 09:39:30
  • aru #1
    Talán ideje lenne fejlesztenie az AMD és Intelnek, hogy növekedjenek a PC eladások. Amíg a majdnem 8 éves első generációs 4 magos gépemmel bőven elvagyok addig biztosan nem veszek másikat. Régen 2-3 évente cserélni kellett olyan szinten tolták a fejlesztéseket.