MTI

Világirodalmi klasszikusok 140 karakterben a Booker-díj volt elnökétől

A világirodalom nagy klasszikusai közül foglalt össze néhányat 140 karakterben, egy Twitter-üzenet hosszúságában John Sutherland, a modern angol irodalom professzora, a Booker-díj korábbi elnöke, miután szembesült azzal a ténnyel, hogy a fiatal felnőttek egy része életében még egyetlen regényt sem olvasott el.

A University College London professor emeritusa többek közt Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! és F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című művének cselekményét tömörítette 140 karakterbe a fiatalok számára. Az 1500 tizennyolc és huszonöt év közötti fiatal megkérdezésével készült felmérés eredményei szerint tíz fiatalból egy még soha életében nem olvasott regényt, tízből négy pedig nem tervezi, hogy még a nyári vakáció idején erre ragadtassa magát.

A részvevők negyedének még az is nehezére esik, hogy a végére érjen egy könyvnek, 75 százalék pedig inkább telefonját vinné a strandra vagy a medencéhez, semmint egy regényt. A könyvek mellőzésének egyik oka a kutatás szerint, hogy "túl sokáig tart elolvasni őket" és - ha már nyaralás - "sok helyet foglalnak" a csomagban. A felmérésből egyébiránt kiderült, hogy a megkérdezettek 70 százaléka szerint a fejlett technológia miatt figyelmük lerövidült, és sokkal inkább előnyben részesítik a tömör kommunikációt.

John Sutherland szerint a kutatás érdekes képet fest arról, hogy a közösségi média milyen hatással van a fiatalokra és koncentrálási képességükre "még az olyan nyugalmas környezetben is, mint a nyaralás". Az irodalomtudós úgy véli, a "gyors kielégülés" iránti vágy miatt hamarosan a regények rövid változatai lesznek majd elterjedtek. Szerinte az ő Twitter-regényei a modernkori ponyvaregények legjobb példái, amelyek pillanatok alatt kielégítik az olvasók kíváncsiságát, de talán rábírja őket arra, hogy a későbbiekben mégis kézbe vegyenek egy könyvet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!