Gyurkity Péter

Minden eladott iPhone-ból profitál a Sony

Mégpedig az okostelefonok kamerái által, amelyet az Apple esetében is a japán gyártó szállít.

Az elmúlt hetekben az Xperia család egymás után bemutatkozó új tagjai mellett többször olvashattunk arról, hogy a Sony komoly dilemma előtt áll. A cégen belül felmerült az okostefonokért, valamint a televíziókért felelős részleg eladása, kiszervezése, vagy komoly átrendezése, miközben a kamerákat gyártó divízió e két csoportnál jóval kedvezőbb eredményeket tudott felmutatni - most részleteiben is megtudhatjuk ennek okát.

A Wall Street Journal a Techno Systems Research nemrég közzétett elemzésére hivatkozva ír cikkében arról, hogy a Sony minden egyes eladott iPhone készülékből profitál, mégpedig nem is keveset. Darabonként 20 dollárt keresnek az Apple fejlesztésein, ami annak köszönhető, hogy az új iPhone 6 egyszerre két példányt is használt a cég által leszállított érzékelőkből, egyet a hátoldalon, a másikat pedig az előlapon.

Ami az érzékelők globális piacát illeti, a Sony itt magabiztosan vezet, a teljes szegmens mintegy 40 százalékát uralva saját megoldásaival. Őket a kaliforniai Omnivision követi mindössze 15,7 százalékkal, a harmadik helyen pedig a Samsung illetékes részlege található, amely kénytelen megelégedni 15,2 százalékkal - ebből is látszik, hogy a dobogó alsó két fokának birtokosa együtt sem tud annyit leszállítani, mint a Sony egyedül, ami többek között annak is köszönhető, hogy még a vadonatúj Samsung Galaxy S6 esetében is megtalálható a japán cég egyik megoldása, az IMX240, az Apple pedig csak a második negyedévben több mint 61 millió iPhone-t adott el.

Teljesen logikus tehát, hogy míg a Sony telefonos részlege a cégen belül csak a harmadik, azaz legalacsonyabb kategóriába tartozik, addig a kamerákért felelős csoport elsődleges besorolást kapott, őket fenyegeti tehát legkevésbé a kiszervezés, illetve az eladás veszélye. Mi több, az egyre erősödő, különösen Kína révén megugró igényt nem is tudják kielégíteni, így valószínűleg újabb kellemes időszak elé néznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Meg a samsung is ... a lisencek miatt meg a google sőt a nokia is stb.