Berta Sándor

Beszéd­felismerést is alkalmaz az NSA

A titkosszolgálat beszédfelismerő technikák segítségével elemzi ki a telefonbeszélgetéseket.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) képes arra, hogy bizonyos címszavak után kutassa át a hangfelvételeket. Mindez jelentős mértékben megkönnyíti a lehallgatott telefonbeszélgetések kiértékelését. Az NSA erre a célra beszédfelismerő szoftvereket alkalmaz - ezek derültek ki az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból, amelyekről a The Intercept amerikai blog számolt be.

Az NSA nagy titokban fejlesztette ki a most alkalmazott számítógépes programokat, amelyek segítségével egyrészt felismerhetők a kimondott szavak, másrészt lehetséges a hangfelvételek automatikus leírása. A megoldásokat a titkosszolgálat már élesben használta Afganisztánban, Irakban és Latin-Amerikában. A pontos bevetési körülmények ismeretlenek, a hivatal semmilyen részletet nem volt hajlandó elárulni. A programot senki sem felügyeli, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa például az egész dologról semmit sem tud.

Jennifer Granick, a Stanford Center for Internet and Society munkatársa szerint az emberek nem értik, hogy az ellenőrzés hatékonysága teljesen megváltozott. A kérdés csak az, hogy ha az NSA rendelkezik ezzel a képességgel, akkor hogyan fogja azt alkalmazni. Talán minden amerikai személy beszélgetéseit eltárolja és átkutatja majd?

Thomas Drake nyelvész 2008-ig volt az NSA munkatársa. Közölte, hogy 2001. szeptember 11. után a hivatal mindent elkövetett azért, hogy a már akkor is összegyűjtött hatalmas mennyiségű telefonbeszélgetést és más hangfelvételt kielemezhesse. Az első kutatások már az 1970-es években elkezdődtek. Az igazi kihívást az jelenti, hogy a zajokkal szennyezett szavakat felismerjék. Az első működőképes szoftvert már 2001-re elkészítették, azóta a technológia egyre jobb és olcsóbb lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #2
    Ha én lennék annak a lehallgatóbirodalomnak a góréja, én sem tennék máshogy. Itt az ideje elkezdeni kihalófélben lévő nyelveket tanulni azoknak, akik konspirálnak. Egyébként, meg ahogy előttem leírta a kollága.
  • kvp #1
    Ebben technologiailag nem sok uj van. Ugyanezt az algoritmust hasznaljak a youtube videok automatikus feliratozasara is, az osszes telefonon a hangalapu kereses is igy mukodik. Az egyetlen hasznos hir az lehetne, ha bevallanak hogy az amerikai belfoldi es az europai beszelgetesekrol is automatikusan keszul egy atirat. Marmint ha olyan nyelven hangzik el, amivel tudnak mit kezdeni. Pl. a pakisztani helyi dialektusokat meg a szomszed faluban sem ertik, szoval az elo emberes tolmacsok is ugyanugy lepattanak rola mint a szoftver. Igy pont arra nem jo amire letrehoztak...