Berta Sándor

Kerek okosórát és csuklópántot tervez a Samsung

A gyártó már hónapok óta a Gear A nevet viselő terméken dolgozik, és benyújtottak egy görbe kijelzőjű eszközzel kapcsolatos szabadalmat is.

A SamMobile arról számolt be, hogy az Orbis kódnéven fejlesztett okosóra prémium kategóriás megoldás lehet majd, azt viszont még nem lehet tudni, hogy mikor kerül a boltokba. A Gear A két változatban lesz elérhető. Az egyik támogatja a Bluetooth szabványt, a másik pedig a 3G-hálózatok használatát, de mindkettő támogatni fogja a WiFi szabványt. A két modell különböző jelzéssel érkezik, az SM-R720 lesz a 3G-t nem, az SM-R730 a 3G-t támogató változat. Lesznek olyan verziók is, amelyeket a különböző amerikai mobilszolgáltatók, például az AT&T, a Sprint, a Verizon és a T-Mobile USA dobnak majd piacra.

A SamMobile már január végén közelebbről meg nem nevezett forrásokból úgy értesült, hogy a Gear A elfordítható előlappal és be- és kikapcsológombbal fog rendelkezni. Az órát gesztusokkal lehet majd kezelni. A felülről lefelé tett mozdulat kinyitja a menüt, míg a lentről felfelé tett mozdulat a legutóbb használt alkalmazások listáját fogja megjeleníteni. Az elfordítható előlap emellett lehetővé teszi az alkalmazások menüjében való lapozást.

Az előlap hozzáférést nyújt a használt widgetekhez is és megkönnyíti az üzenetek elérését. A beérkező hívásokat az előlap jobbra való elfordításával lehet elutasítani. Amennyiben pedig az előlapot balra fordítják el, akkor a hívó egy előre meghatározott üzenetet kap. Az előlap emellett a zenelejátszó, az ébresztő és az időjárás-előrejelzés vezérlésére is felhasználható lesz. Young-hee Lee, a Samsung marketingvezetője márciusban azt nyilatkozta, hogy a vállalat az okosórák tekintetében tudatosan kivár. Több terméket dobtak piacra, mint bárki más, a céljuk most az, hogy egy "tökéletes terméket" kínáljanak a felhasználóknak.


A cég egy másik karon hordható eszközzel is jelentkezni fog, mégpedig egy hatalmas kijelzővel szerelt csuklópánttal. A Patentlymobile.com oldal tudósítása alapján a termékbe rugalmas kijelzőt építenek be, amelynek a hátsó oldalára szerelik fel a fémrészeket. A megoldás érdekessége, hogy ha a felhasználó leveszi a csuklópántot, akkor annyira kinyújthatja, mint ha egy hagyományos képernyővel felszerelt okostelefon lenne. Vagyis a csuklópánt olyan elven működik, mint a kerékpárokhoz használható fonott kábelzárak vagy sodronyzárak, amelyek szintén kinyújthatók.

Az ugyanakkor egyelőre nem derült ki, hogy a konszern milyen technikát építene be a készülékbe és milyen csatlakozókkal látná el. Lehetséges, hogy teljes értékű, hajlítható okostelefon vagy nagy képernyős okosóra lesz, de elképzelhető egy olyan különleges termék is, amely mindkét funkciót egyesíti magában. A Samsung a szabadalmat tavaly decemberben nyújtotta be az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO). Érdekesség, hogy a Samsung eddig még nem jelentett be rugalmas képernyővel felszerelt terméket.

Tavaly januárban a Razer jelentett be intelligens csuklópántot. A viselhető eszköz képes értesítések küldésére, az élet nyomon követésére, a pánt és pánt közti szociális kapcsolatokra és a "játékosításra" (gamification). A Razer Nabu a kiválasztott személyes információkat naplózza és két OLED értesítő képernyővel rendelkezik, 32x32 pixeles nyilvános ikon kijelzővel és 128x32 pixeles privát üzenet kijelzővel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Az elso mukodo csuklopantos prototipusok meg a 90-es evekbol szarmaznak es azok mar hasznalhato megoldasok voltak. A kedvencem a nasa fele koncepciogep volt, ami teljes alkaros szerkezet volt, jo nagy meretu kijelzovel, alul egy csiknyi fizikai billentyuzettel, hogy urruhaban is kezelheto legyen. Azon meg windows ce ment...

    Szoval a vezerles kivetelevel a formaterv az mar jopar eve letezik, annyira, hogy pl. a futurama rajzfilmben (scifi parodia) a egyik szereplo Leela is pont ilyet hord. Bar ha mar okosora, akkor az 1962-es Jetson csaladban George-nak volt okosoraja, ami neha videotelefonkent is mukodott. (egyebkent o szakmajat tekintve programozo, ami akkor meg nem volt ismert mint rendes foglalkozas) Ezek alapjan a Samsung eppen a spanyol viasz iparban probal elore jutni.
  • who am I 7 #2
    nem olcsó a levédetés, több féle verzióra :D én is gondoltam rá már régebben, bár nem teljesen ilyen formában, de szvsz is jóval hasznosabb egy szélesebb és nagyobb kijelző felülető csuklópánt, mint az óra.
    de azért ne legyenek illúzióink, vszínű nagyobb gyártóknál is több éve ötlet szinten felmerülhetett ez (gondolom én)
    Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2015.04.12. 16:18:07
  • NEXUS6 #1
    Vazze, ezt a csuklópántot mikorra mondtam már hogy jó ötlet. Le kellett volna védetni, azt a cudar jóistenit!
    XD