SG.hu

A jövő intelligens városában már nem kell buszjegyet vennünk

Több millió ingázó számára válik gyorsabbá, kényelmesebbé és testre szabottá az utazás, ha a közlekedésben világszerte elterjednek a készpénzmentes megoldások.

Londonban, ahol csupán négy hónapja vezették be a metrókon és a buszokon a jegy vásárlása nélkül elérhető egyérintéses fizetést, naponta több mint félmillió utazás költségét egyenlítik ki bankkártyával vagy mobileszközzel, és ez a szám hetente 10%-kal nő. A MasterCard és a Cubic Transportation Systems globális együttműködésének köszönhetően hamarosan mobileszközökkel fizethetünk majd számos nagyváros tömegközlekedésében.

A világ népességének több mint a fele már városokban él, így sok közlekedési rendszer elérte a kapacitása határait. A hatóságok keresik a módját, hogy miként lehetne jobban kezelni a meglévő igényeket, és létrehozni új infrastrukturális beruházásokat. A mobileszközök elterjedésével a szolgáltatóknak számos új lehetősége nyílik arra, hogy a felhasználókkal az utazás előtt, alatt és után is kapcsolatba lépjenek, valós idejű utazási információkkal lássák el őket, valamint hatékonyabb megoldásokat – például rugalmasabb árképzést, túlzsúfoltság esetén kedvezményeket - kínáljanak.

A MasterCard és a Cubic korábban is együttműködött, például Chicago-ban és Londonban, a barcelonai Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) pedig bejelentették, hogy globális partnerséget alakítanak ki. A megállapodás részeként a MasterCard biztonságos digitális szolgáltatását, a MasterPass-t integrálják a Cubic „Next Wave” jegyértékesítő és utazástervező alkalmazásába. Az együttműködés segít abban, hogy a jövőben a tömegközlekedésben is az elektronikus fizetés legyen az elsődleges.

Jelenleg 200 milliárd dollárnyi összeget készpénzben fizetnek ki a jegyvásárlásnál az utazók, ha ez az összeg is elektronikus úton folyna be a szolgáltatókhoz, jelentős költséget és időt lehetne megtakarítani. A tervek szerint világszerte kölcsönösen átjárható fizetési megoldásokat vezetnek majd be a városi közlekedésben, így a sokkal egyszerűbb lesz a nagyvárosok közötti utazás, hiszen nem kell többféle jegyet magunknál tartani. A készpénzmentes tömegközlekedés felé vezető első lépéseket már Magyarország is megtette: ma már akár a mobiltelefonunk segítségével is megvehetjük a vonatjegyünket, a BKK és MÁV automatáiból pedig egyérintéses bankkártyánkkal másodpercek alatt vásárolhatunk jegyet vagy bérletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #2
    Mar meg is van, hol lehet lekopizni a bankartyaadatokat, aztan mar csak egy buszt kell szerezni es beiktatni a jaratok koze.
  • fonak #1
    Itthon sem kell, csak el ne kapjanak.