MTI

Megint drónt észleltek éjjel Párizsban

Ismét drónt észleltek Párizs felett: keddre virradó éjjel a République tér mögötti utcában, a Libération című napilap székházánál látott egy pilóta nélküli repülőgépet egy csendőr - jelentette a France Info hírrádió.

Az épületet nagy erőkkel védi a rendőrség, miután a január 7-i, 12 áldozattal járó merényletet követően ide költözött be a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége. A France Info szerint az épület előtt posztoló egyik csendőr látott éjjel egy drónt. A múlt héten két egymás utáni éjszaka észleltek drónokat Párizs felett: keddre és szerdára virradóra öt alkalommal láttak pilóta nélküli repülőgépet a város különböző pontjain, egyebek közt a Concorde téren, az Egyesült Államok nagykövetségének épülete közelében, valamint az Eiffel-torony és az Invalidusok dómja felett. Az ügyészség tiltott helyen való repülés gyanújával indított vizsgálatot, a nyomozást a légiközlekedési csendőrség végzi, de egyelőre nem sikerült azonosítaniuk a gépek irányítóit.

A Le Parisien című napilap úgy értesült, hogy a védelmi minisztérium a héten intézkedéseket fog bejelenteni a franciaországi drónreptetések beszüntetésére. Január 20-án a francia elnöki hivatalnak otthont adó Élysée-palota fölött repült át egy drón, októberben pedig mintegy húsznak a repülését észlelték az ország nukleáris létesítményei környékén, de az elkövetőket akkor sem sikerült azonosítani.

Kedden délután egyébként ezer eurós pénzbírságra ítélte egy párizsi bíróság az al-Dzsazíra arab hírtelevízió egyik munkatársát, aki múlt szerdán előzetes engedély nélkül reptetett egy drónt egy párizsi parkban. A 34 éves brit állampolgárságú Tristan Redmantól a drónját is elkobozták, amelyet a televízió londoni kirendeltsége biztosított számára egy, a drónok működtetéséről készülő riporthoz.

Az újságírót akkor vette őrizetbe múlt szerdán két kollégájával együtt a rendőrség, amikor a múlt heti éjszakai drónreptetésekről szóló tudósításuk illusztrálására a drónok működtetéséről készítettek felvételt. Csak Redman ellen indult eljárás, miután ő irányította a drónt. Párizs területén ugyanis tilos előzetes engedély nélkül drónt reptetni. A vele együtt őrizetbe vett 52 és 68 éves kollégái ellen nem indult eljárás. A hatóságok szerint egyébként nincs semmilyen összefüggés az éjszakai drónreptetések és az arról készült riport között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!