Gyurkity Péter

A Samsung is a Nokia sorsára juthat

Legalábbis a Motorola egyik vezetője szerint, aki szerint minden 7 évben átrendeződés megy végbe.

A Motorola 2014 utolsó három hónapjában már a kínai Lenovo égisze alatt volt jelen a mobilos szegmensben, ezért ez utóbbi cég tette most közzé a negyedik negyedévre vonatkozó jelentést, amelyben komoly növekedésről számoltak be. Ennek alapján optimisták a jövőt illetően, bár saját részlegükre is nehéz időszak vár.

A felvásárolt üzletág számára a legfontosabb fejlemény a mintegy 10 millió saját okostelefon eladása volt, ami 118 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi eredményhez képest. A Lenovo illetékesei szerint a tavaly megszerzett divízió egy-másfél éven belül újra nyereségessé válhat, amiben természetesen nagy szerepe lesz a kínai jelenlét újraindításának. A cég ezt szem előtt tartva dobja piacra a távol-keleti országban a Moto G, Moto X és Moto X Pro okostelefonokat, bár itt is komoly versenynek lesznek kitéve a főbb riválisok, így például az Apple, a Xiaomi és a Samsung révén. A Lenovo saját mobilos üzletága (amely immár magába foglalja a Motorolát is) immár a harmadik legnagyobb gyártó a maga (éves szinten) 7,9 százalékos részlesedésével, és a veszteség termelését itt is szeretnék hasonló időtartamon belül felszámolni.

Arról az Apple kiugróan jó eredménye kapcsán már írtunk, hogy az első hely kapcsán már felmerült a helycsere lehetősége, ám a Samsung egyelőre még tartja magát. A Motorola CCO-ja ezzel kapcsolatban a Forbes magazinnak adott interjúban most arról beszélt, hogy mivel eddig minden 7 évben alapvető változás ment végbe a mobilpiacon, a Samsung valószínűleg követni fogja elődeit és így a Nokia és a BlackBerry sorsára juthat. Ők a maguk részéről addig is igyekeznek olcsó alternatívát kínálni a jól ismert márkákkal szemben, ez a jelek szerint eddig jól sikerült, de egy nehéz időszak elé néznek, amelyben a legfőbb szempont a nyereségesség visszaállítása lesz.

A Google által korábban megszabott 10 piac helyett immár 50 országban vannak jelen, ez segíteni fog a cél elérésében, de idén további 10-15 országot céloznak meg, ahol szintén megjelennek majd saját fejlesztéseik. Hogy eközben a Samsung hogyan muzsikál, az többek között a Galaxy S6 bemutatkozásán múlik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #19
    -brokia,brosung....
  • maxy182 #18
    http://www.hwsw.hu/hirek/53495/samsung-negyedev-okostelefon-piac-2014q4.html

    "Megdöbbentően gyors mobilos hanyatlás

    Továbbra is nehéz elhinni, hogy a Samsung gyors ütemben szürkül bele az androidos okostelefon-gyártók tömegébe. Ez egyelőre nem történt meg, de egyetlen év alatt a részleg bevételének egynegyede köddé vált. A mobilos divízió a 2013-as utolsó negyedéves 29,7 milliárdos forgalom helyett most csak 22,8 milliárd dollárt termelt. Ezzel egy időben a mobilgyártás üzemi eredménye kerek 5 milliárdról 1,78 milliárdra esett - nem csoda, hogy valódi pánik van a gyártó felsővezetésében.

    A Samsung egyébként az értékesített készülékek számát egy ideje nem hozza nyilvánosságra, így hivatalos forrás nem áll rendelkezésre ebben a tekintetben. A Strategy Analytics azonban pont a napokban közölte saját piackutatásának számait, eszerint a darabszám is jelentősen visszaesett, a 2013-as 86 millióhoz képest ebben a negyedévben 74,5 millió okostelefont adott el a Samsung, ezzel egyébként holtversenybe került a kirobbanó periódust záró Apple-lel, amelynek szintén ekkora teljesítményt tulajdonít az SA."
  • Jakuza1 #17
    Konkretan a kinai okostelefonok eloretoresevel az osszes gyarto vesziteni fog a piaci reszesedesbol. Foleg ha olyan keszulekek mint peldaul a Xiaomi Redmi 2 igenyes sok funkcioval ellatva felaron megveheto, mint a tobbi gyarto kozel hasonlo keszuleke.
    Vagy ott a ZTE REdbull v5 45ert kaphatsz egy olyan kozepkategorias keszuleket 2GB rammal, amit a nem kinai gyartok aranyarban akarjak a vevore rasozni.
    Amugy is lassan mindent kinaban gyartanak, vagy a piacra betoro cegek nagy resze is kinai, mert nem tud veluk mar szinte senki versenyezni.
  • lac coo #16
    Én az LG-re mondanám, hogy bajban lesz telefonok piacán, bár jól muzsikál a cég, viszont nm értem mire !!!
    valami bődület szar szoftvereket tud csinálni ...
    A Samu note-om meg atomstabil, ultragyors bárki bármit mond ...
  • lac coo #15
    Nokia későn lépett, mikor már egyértelmű volt az android-érintőképernyős-okostelefonos vonal, még akkor is töketlenkedtek .
    Aztán a bajban már csak a win jutott ... ami nem rossz, de egy androiddal talán talpon tudtak volna maradni .
    Amúgy kár, nagyon jók a Nokiák ...
  • JaSoN HuNTeR #14
    Egyetértek. Saját Android beállításaik miatt nagyon instabil telefonokat lehet tőlük venni.
    2db Samsung telefont koptattam el és mindkettőben hatalmasat csalódtam...
  • Zombee #13
    Mesélj nekem a brutális piacvesztésről, légy szíves!
  • sirpalee #12
    Ahhoz, hogy a Samsung úgy járjon mint a Nokia, elsőnek jó telefont kéne gyártania. Valszeg az ő történetükből kimarad a jó minőségű készülékek gyártása.
  • who am I 7 #11
    logikusan azok lecsúszásával jár, akik nem tudnak megújulni kellőképp....és mindig csak kóklerek voltak a teló piacon..legalábbis a samu számomra az, a rossz szifon koppintásával együtt..nekem biztos nem hiányozna
    Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2015.02.10. 14:10:05
  • zola2000 #10
    Hát akik most nagyon jönnek fel, azok a kínaiak, a Xiaomi, zte, huawei olcsón ad jól használható telefonokat (és most nem az abszolút legalsó kategóriára kell gondolni) tehát az ő feljövésük valakiknek a leálldozásával jár.