MTI

A pápa átgondolná a modern technológiával való kapcsolatot

A modern kommunikáció előnyeiről és hátrányairól írt Ferenc pápa a tömegtájékoztatás 49. világnapjára intézett üzenetében, amelyet a Vatikán pénteken közölt.

Ferenc pápa szerint a mai világban használt kommunikációs eszközök elengedhetetlennek számítanak főleg a fiatal korosztálynak. Ezek azonban nemcsak segítséget, hanem akadályt is képviselnek, ha elvonják az időt és a figyelmet a másik meghallgatásától, elszigetelik egymástól az embereket és "minden perc csendet megtöltenek" - írta olasz nyelvű üzenetében a katolikus egyházfő.

Újra meg kell tanulnunk elmondani egymásnak a dolgokat "az egyszerű információgyártás és -fogyasztás" helyett - figyelmeztetett Ferenc pápa, "eredetibb és emberibb" kommunikációt szorgalmazva. Hangsúlyozta, hogy az információszolgáltatás fontos, de önmagában nem elegendő, mivel gyakran túlzottan egyszerűsít, nézeteket állít szembe egymással, állást foglal a tények egységes bemutatása nélkül. A pápa hozzátette: újra kell gondolni a modern technológiával való kapcsolatunkat, nem szabad hagyni, hogy ez uraljon bennünket.

Az egyház által minden évben május 17-én ünnepelt tömegtájékoztatási világnapra most kiadott pápai üzenet kiemeli, hogy az idei világnapot a családnak szentelik a tavaly októberben rendezett rendkívüli és az idén októberben sorra kerülő rendes püspöki szinódus alkalmából, amelyeknek szintén a család volt és lesz a témája. A család az első hely, ahol megtanulunk kommunikálni - hangsúlyozta az egyházfő Vatikán holnapján olvasható üzenetben.

Ferenc pápa a templomban kötött esküvők semmissé tételével foglalkozó Sacra Rota egyházi bíróság tagjait is fogadta. A pápa kiemelte, hogy a hívők között is egyre nagyobb a "szabálytalan" helyzetben levők száma, vagyis azoké, akik házasságkötés nélküli párkapcsolatban élnek. Kijelentette, hogy mivel a házasság az összes többi szentséghez hasonlóan ingyenes, az egyházi házasság semmissé tétele is ingyenes kell, hogy legyen. Erről a tavalyi püspöki szinóduson is szó volt: az egyházi esküvőt kötött és utána elvált hívők gyakran nem tudnak új házasságot kötni, mivel nem tudják kifizetni a korábbi esküvőjüket érvénytelenítő költséges eljárást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • culas25hc #2
    Én nagyon bírom Ferenc pápát, napjaink legszimpatikusabb vezetője. Tetszik, hogy nem magát a dogmatikus vallást hirdeti, hanem a keresztények által képviselt emberi és alapvetően jó eszméket, amiket egy ateistának épp úgy érdemes végiggondolni, mint egy hívőnek.

    Ne azért ápold a személyes kapcsolataid, mert Isten azt akarja, hanem mert egy tapló érzéketlen paraszt leszel, ha csak facebook-on kommunikálsz.

  • Ender Wiggin #1
    nem mond hülyeséget, de már késő változtatni.