MTI

Cégek zsarolására használja a netet sok kínai "újságíró"

Nem adja fel a kibertér kínai felügyeletét ellátó hivatal azoknak az internetes szolgáltatóknak és vállalatoknak a megregulázását, amelyek zsarolásra használják a világhálót vagy pénzért közölnek, illetve törölnek posztokat - jelentette a hivatal illetékesére hivatkozva a Hszinhua hírügynökség.

Az interneten áramló információ rendjét károsító, a piaci törvényeket megzavaró illegális tevékenység egyaránt rontja a médiáról és az internetet szabályozókról alkotott képet - állapította meg Peng Po, az állami intézmény helyettes vezetője. Peng, aki a szabálytalanságokkal szemben zéró toleranciát emlegetett, elmondta, hogy kampányuk a törvénytelenül működő weboldalakra fog összpontosítani, de a WeChat nevű csevegő program fiókjait, a PR vállalatokat és a közvetítők tevékenységét is nagyító alá veszik.

A hírügynökségi összeállítás kitér arra, hogy a fizetett - bizonyos vállatokat, termékeket vagy szolgáltatásokat kedvező színben feltüntető - írások közlése általános gyakorlattá vált, és egyes PR-cégek kizárólag abból élnek, hogy "elintézik" a kritikus hangú cikkek törlését a világhálóról. Nem ritkán szándékosan és megalapozatlanul közölnek negatív vagy túlzó tartalmú beszámolókat, hogy később, pénzt követelve, felajánlják a nyilvánosságot kapott bírálatok eltüntetését.

Az "üzletágban" nemcsak erre szakosodott portálok vesznek részt, hanem helyenként az internetszolgáltatók is visszaélnek a helyzetükkel, s anyagi ellenszolgáltatás fejében maguk is vállalják a hozzászólások vagy cikkek törlését - közölte a hivatali illetékes. Peng a korrupció elleni fellépésként beszélt a legfrissebb, három hónapos kampányról, s egyúttal közölte, a lakosság forródróton és egy külön honlapon is jelezheti a tudomására jutott visszaéléseket. A "nyomravezetői" díj összege elérheti az 50 ezer jüant (2,2 millió forint) is.

Az újságírói zsarolás és visszaélés egyik nagy botránya tavaly kapott nyilvánosságot Kínában. A befolyásos üzleti lap, a 21st Century Business Herald kiadóját és újságíróját több munkatársával együtt letartóztatták, mert a magazin "együttműködési díjat" kért ügyfeleitől cserébe azért, hogy ne jelenjenek meg róluk negatív tudósítások. Rajtuk kívül csaknem 30 újságírót vontak felelősségre tavaly, amiért pénzt kértek riportokért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!