MTI

Szlovákiában bevezetik az elektronikus bilincset

Jövő januártól bevezetik a házi őrizetesek számára az elektronikus bilincs használatát Szlovákiában, az ezt lehetővé tévő szabályozást - az eszköz gyakorlati alkalmazásának feltételeit - szerdai ülésén hagyta jóvá a szlovák kormány.

Az úgynevezett elektronikus bilincs egyebek mellett az elítéltek tartózkodási helyének megfigyelését teszi lehetővé. A viszonylag széleskörű használatának bevezetésétől azt várja a szlovák igazságügyi tárca, hogy a jövőben a kevésbé fajsúlyos bűncselekmények elkövetőire az eddiginél jóval nagyobb mértékben szabhassanak ki házi őrizetet alternatív büntetésként a szlovákiai bíróságok.

A házi őrizet intézményét már 2006-ban bevezette büntető törvénykönyvébe Szlovákia, annak kihasználtsága azonban mindezidáig nagyon alacsony. Ezt az alternatív büntetést bevezetése óta csak 222 esetben szabták ki, legfőképp amiatt, mert nem voltak adottak a műszaki feltételek arra, hogy ellenőrizni lehessen azt, vajon betartják-e az elítéltek a házi őrizet feltételeit.

Ezt a problémát most megoldottnak reméli a szlovák igazságügyi minisztérium, amely az elítéltek elektronikus megfigyelését lehetővé tévő - mintegy 22 millió euró (megközelítőleg 6,8 milliárd forint) beruházást igénylő - rendszer próbaüzemét már az idén megkezdi, "éles" üzemmódját pedig 2016 januárjától tervezi beindítani. A szaktárca szerint az elektronikus megfigyelési rendszer kiépítésébe beruházott összeg a rendszer jövő évi beindításától számítva hat éven belül megtérül.

A megtakarítást elsődlegesen attól várják, hogy a házi őrizet büntetés végrehajtása az államnak csak harmadába kerül annak, mint ha ugyanaz az elítélt büntetés-végrehajtási intézményben töltené le szabadságvesztés büntetését. Jelenleg a szaktárca napi átlagban 38 eurót költ egy elítélt elhelyezésére, őrzésére és ellátására. A megtakarítás összegét a szaktárca szerint azáltal is tovább lehetne növelni, hogy az elítéltekkel fizettetnék meg az elektronikus megfigyelés költségének egy részét.

Tomás Borec szlovák igazságügyi miniszter reményei szerint az úgynevezett elektronikus bilincs használatának bevezetése hozzájárul majd a túlzsúfolt szlovákiai börtönök tehermentesítéséhez is. A Szlovákiában működő 19 büntetés-végrehajtási intézménynek jelenleg együttvéve mintegy tízezer elítélt elhelyezésére van kapacitása, ugyanakkor az intézmények már évek óta túltelítettek, átlagban 10-15 százalékkal.

A szaktárca közlése szerint a kiépített rendszer mintegy kétezer elítélt megfigyelését teszi lehetővé, ám az első években várhatóan ennek a kapacitásnak csak töredékét használják majd ki. Az aktuális szabályozás szerint házi őrizetet csak a kevésbé súlyos bűncselekmények esetén - a legfeljebb két évig terjedő szabadságvesztés büntetés kiváltására - szabhatnak ki a szlovák bíróságok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jackoneill90 #1
    A különvélemény filmbeli glóriát kell a fejükre rakni. megold mindent.