MTI

Negyedik éve kínai a világ leggyorsabb számítógépe

Idén is a kínai Tianho-2 a világ leggyorsabb számítógépe, immár negyedik éve vezeti a szuperszámítógépek a listáját a China Daily napilap szerint.

A Tienho-2 (magyarul Tejút-2) szuperszámítógép 2010 óta vezeti a ranglistát, amelyet 1993 óta a gépek teljesítményét alapul véve a Top500 Project állít össze. A kínai szuperszámítógépet a közép-kínai Csangsa városában lévő Kínai Haditechnológiai Egyetem szakemberei fejlesztették ki, a gép jelenleg a dél-kínai Kuangcsou városának szuperszámítógép központjában kap helyet. A listán az amerikai Titan és a szintén amerikai fejlesztésű, az IBM által megálmodott Sequoia gépeket előzi meg. A Tianho-2 elsősége vitathatatlan: csaknem kétszer gyorsabb a második helyen álló amerikai fejlesztésű Titannál.

Ami a szuperszámítógépek nemzetekre jutó számát illeti, az aranyérem az Egyesült Államoké, a tíz legjobb gépből hat található itt. Kína a top tízes ranglistán mindössze egy géppel szerepel, és ugyanígy Japán, Németország és Svájc is egy-egy szuperszámítógépet tudhat magáénak. A kínai Tienho-2-t egyébként idén nyáron frissítették, alaprendszerének kapacitását bővítve, melynek köszönhetően immár másodpercenként 100 ezer milliárd számítás elvégzésére képes. A korszerűsítés második lépcsőjét jövőre tervezik, az a számítógép hardverét érinti. Ennek során a számítógép "agyát" cserélik le részben, kizárólag hazai gyártású csipeket felhasználva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MasterMason #3
    Azért itt nem kis különbségről van szó. Kétszer gyorsabb a második helyezettnél.
  • Armagedown #2
    Nyilvánvaló hogy ipari kémkedésre
  • KopaszIsten #1
    Arra lennék kíváncsi, hogy mire használják.