SG.hu

Filléres mobilalkalmazások az ebola ellen

Ingyenes, vagy néhány dolláros mobil alkalmazások is bevethetők az ebola elleni küzdelembe, segítségükkel akár a járvány terjedési iránya is előre jelezhető.

A fejlesztések folytatása a piacnak és az államnak is érdekében áll, így új lendületet kaphat a Big Data felhasználása és a hálózatkutatás – véli Timár Tibor a KPMG IT-tanácsadási csoportjának szakértője. Mindez dollármilliárdokat takaríthat meg az érintett országoknak. A WHO hivatalos bejelentése előtt 9 nappal jelezte a HealthMap nevű ingyenes, bárki számára elérhető alkalmazás, hogy elindult máig megállíthatatlan útjára az ebola. Az egyszerű alkalmazás az interneten megtalálható különböző adatokat – például közösségi média, kormányzati webhelyek és helyi lapok – elemzi és jeleníti meg, de a Big Data (azaz nagy mennyiségű, gyorsan változó, különböző forrásokból származó adat feldolgozása) forradalomban számos más hasznos informatikai eszköz is segíti a kutatókat és a járványügyi szakembereket a vírus terjedésének megállításában.

Mivel a fertőzés jelenlegi tudásunk szerint főként emberről emberre terjed, ezért a fő utazási szokások feltérképezésével előre jelezhető a járvány terjedése. A Flowminder anonimizált mobiltelefon-helyadatokból állítja össze az emberek jellemző mozgásainak térképét. Bár a nemzetközi hatóságok eddig óvakodtak attól, hogy ennek alapján korlátozzák az utazásokat, de ennek lehetősége benne van a levegőben. Országhatár lezárása nem ismeretlen fogalom, például Szenegál már lezárta guineai határát, de egy informatikai rendszer segítségével alaposabb döntést lehet hozni. A járványügyi szakemberek ugyanakkor máris alkalmazzák a technológiát annak érdekében, hogy területileg jól fókuszálják országon belül a járvány terjedése ellen bevetett eszközeiket.


Az Orange mobilszolgáltató félmillió adata alapján készült terjedési minta

A betegség terjedésében szerepet játszhatnak más faktorok is, tipikusan ilyen az időjárás. A kidolgozott járványterjedési modell gond nélkül összefésülhető a dinamikusan változó időjárás-előrejelzési adatokkal, így a védekezés súlypontjai is változtathatók a fertőzési kockázatok szerint, mellyel még pontosabban tudjuk a betegség terjedését megjósolni és ezáltal hatékonyabban tudunk védekezni ellenük. A hálózatkutatás mindig is érdekes volt a járványügyi szakemberek számára, de az ilyen célirányos fejlesztések rendkívül költségesnek bizonyultak, ezért a látványos eredmények is elmaradtak.

"Most azonban azt látjuk, hogy a Big Datán alapuló, tömegeknek szóló, felhasználók számára ingyenes alkalmazások használata úgy is rendkívül hasznos lehet a járványügyi szakembereknek, hogy nem ez volt az alaptechnológia fejlesztésének célja, és – az érintett országok részéről – egy fillér állami pénz sincs bennük” – mondja Timár Tibor.

A szakértő szerint óriási pénzekről, illetve azok megtakarításáról van szó, azaz erős a motiváció a fejlesztésre, hiszen a Világbank jelentése szerint az érintett három afrikai ország határainak lezárása közvetlenül is 800 millió dollár veszteséget okozna, a közvetett kár pedig ennek többszöröse lehet. „A piaci igények által életre hívott technológiák járványügyi alkalmazásának hatékonysága célorientált fejlesztéssel tovább növelhető, de az máris világosan látszik, hogy ezen a ponton találkozott egymással a piaci és az állami igény. Ez a ritka együttállás új lendületet adhat a hálózatkutatás, a mobil adatok, az egészségügy és a Big Data határmezsgyéjén folyó fejlesztéseknek, és ennek eredményei egy következő krízis idején hasznosulhatnak majd” – véli a KPMG szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!