MTI

A NATO kibervédelmét erősíti Magyarország

A múlt heti NATO-csúcson az ukrán válság kezelésére elfogadott több területet érintő intézkedések közül Magyarország 100 ezer euróval járul hozzá a kibervédelem erősítéséhez. Erről Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium (HM), védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára beszélt hétfőn egy budapesti konferencián.

Az államtitkár elmondta: ez az intézkedéscsomag a kibervédelem mellett a logisztikai támogatás, a vezetés és irányítás, a kommunikáció, valamint a sebesült katonák ápolásának területét érinti. Magyarország azt is felajánlotta, hogy segíti az ukrán konfliktus során megsérült katonák kezelését és rehabilitációját.

Magyarország vállalta: ha az Országgyűlés is hozzájárul, a korábban egy 2012-es kormányhatározatban tett vállalásához képest, amely a védelmi költségvetés nominális szinten tartásáról, majd 2016-tól a GDP 0,1 százalékkal való emeléséről szólt, növelni fogja a védelemi költségvetését. A pápai bázisrepülőtéren olyan infrastrukturális fejlesztéseket terveznek, hogy azt akár a NATO legnagyobb repülőgépe is használni tudja. A honvédség rövid időn belül egy lövészszázadot telepít a Baltikumba 2-2,5 hónapra, a kijevi NATO összekötő irodába szakértőt küld, s szerepet vállal a gyors reagálású erőben is. Szerepet vállalunk továbbá a jövőben intenzívebb és gyakoribb kiképzési programokban, s jövőre több többnemzeti, NATO-parancsnokság felügyelete alá tartozó hadgyakorlatokat is tartanak Magyarországon - fejtette ki Siklósi Péter.

A NATO jövőre Afganisztánban tervezett "Resolute Support" elnevezésű missziójában körülbelül száz katonával vesz részt a Magyar Honvédség - tette hozzá Siklósi Péter. A HM helyettes államtitkára szerint a múlt heti NATO-csúcs egyértelmű üzenete volt, hogy a Nyugat egységes. Takács Szabolcs, Külgazdasági és Külügyminisztérium , biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára is a múlt heti NATO-csúcs legfontosabb eredményének azt nevezte, hogy a szövetség megerősödött. Egyértelmű üzenete volt, hogy a NATO egy erős katonai együttműködés, amely nem tűri, hogy bármely tagját atrocitás érje - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!