SG.hu

740 millió forint tőkeemelést kapott a Mobilengine

Múlt héten írta alá a tőkeemelésről szóló szerződést a Mobilengine (Miskolc) és a Valor Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., és a 740 millió forint már meg is érkezett a Mobilengine számlájára.

A ma kiadott közlemény szerint a Valor Capital egy összegben utalta át a 740 millió forintot, a cég befektetett forrása részben európai uniós támogatást tartalmaz az Új Széchenyi Kockázati Tőke Program keretében. A Mobilegine egy olyan platformot kínál, amely nagyvállalatok komplex mobil munkafolyamat megoldását segíti. A magyar start-up új szoftvere hamar piacvezető lett idehaza és angol, belga, spanyol, holland, szlovák, török, német, indiai és afrikai ügyfele is van már.

A vállalati mobil munkafolyamat-piacon az elmúlt két évben robbanásszerű növekedés volt tapasztalható. Az általános trend az, hogy a vállalatok ún. integrátor cégekkel fejlesztetik le mobilmegoldásaikat. Az integrátorok különféle fejlesztői eszközökkel a legmodernebb platformokon dolgoznak. A Mobilengine egy olyan platform, amely segítségével hihetelenül gyorsan tud egy fejlesztő natív mobil alkalmazást (azaz az okostelefon operációs rendszerére készült, közvetlenül azon futó alkalmazást) és backend alkalmazást (azaz háttérszolgáltatást, mint pld. kollaboráció, integráció, adminisztráció, adatszinkronizáció, ütemezés) létrehozni.

A Mobilengine célja, hogy rövid idő alatt az SDK (software development kit) termékpiacon a világ egyik vezető fejlesztői platformjává váljon. A cég eddig is folyamatos növekedést produkált és folyamatosan hódított teret Nyugat-Európában és Európán kívül is. A mostani befektetéssel a vállalat az amerikai piac meghódítására koncentrál majd.

"Amerikai műszaki szakértőket kértünk fel a Szilícium-völgyből véleményezésre, és mindenkinek nagyon tetszett a Mobilengine technológia. Ez szakmai szempontból meggyőzött minket.” – mondta Szűcs Gergely, a Valor Capital vezérigazgatója. Albrecht Ottó, az alap egyik tulajdonosa hozzátette, hogy „ekkora összeget egyben IT vállalkozásba még nem fektettünk be.”

Dálnoki Ádám, a Mobilengine vezérigazgatója az elmúlt időszakot még az eddigi sikereik ellenére is egy próbaperiódusként fogja fel. „Teszteltük a technológiánkat, a termékünket, a támogató csapatunkat, folyamatainkat és legvégül az értékesítési modellünket. Bizonyítottunk, és most végre a sales-re és a marketingre tudunk fókuszálni. Eddig a költsegvétésünk 5-10%-a volt a marketing és a sales. Mostantól több mint 50%.” – folytatta Dálnoki.

„Óriási a verseny, de egyértelmű mind a technológia, mind a termék szintű előnyünk. Magyarországon csak a legjobb fejlesztőkkel, mérnökökkel, közgazdászokkal, tanácsadókkal és jogászokkal dolgozunk, a kiválasztási folyamat szigorú, ebből nem adunk alább. Versenyképes csapatunk már nemzetközileg is bizonyított.” – fejtette ki Dálnoki a siker egyik összetevőjét.

A cég működésének magasabb szintre lépésével Dálnoki Ádám élete is megváltozik: egy hónap múlva költözik Bostonba. Hogy miért éppen Boston? „Sokat gondolkoztam, hogy melyik az ideális amerikai város. Szóba jött a Szilícium-völgy, és Kalifornia is nagyon csabító, különösen, mert ott jártam egy évet középiskolába. Azonban a Szilícium-völgy nagyon távol van és a magyar - amerikai szervezeti működést megnehezítené a 9 óra időeltolódás. A keleti parton New York inkább a pénzügyi és szórakoztató iparra koncentrál. Boston tűnik leginkább vállalati szoftver fókuszú városnak, amely óriási kockázati tőke befektetői potenciállal is rendelkezik. Ha a legnagyobb magyar szoftver cégnek, a nagy példakép Logmeinnek sikerült Bostonból 1 milliárd dollárnál nagyobb tőzsdei kapitializációt elérni, akkor nekünk is jó lesz Boston.” - mosolyog Dálnoki.

A Mobilengine célja, hogy pár éven belül újabb befektetőket vonjon be a cégbe, ehhez azonban bizonyítani kell az amerikai piacon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!