Berta Sándor

Olcsóbb SSD-k jöhetnek

A fejlesztéseknek köszönhetően a TLC-alapú SSD-meghajtók jövőre áttörést érhetnek el.

Változások előtt áll az SSD-piac, ugyanis a Silicon Motion egy olyan SSD-vezérlőt jelentett be, amely támogatja az aktuális technikákat, például a 3D NAND-ot és aminek köszönhetően rövid időn belül még olcsóbb TLC-alapú SSD-meghajtók jelenhetnek meg a piacon.

A Silicon Motion SM2256 bejelentése kapcsán a cég különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy növelni akarja a TLC-alapú adattárolók élettartamát. Mindezt elsősorban a NANDXtend-technika segítségével érné el, ami a háromszorosára növelheti a lehetséges írásciklusok számát. A TLC-chipek jelenleg átlagosan 1000 írásciklust viselnek el, míg ez az érték az MLC-chipeknél 3000.

Az SM2256 négy memóriacsatornával rendelkezik és számos szabványt (Toggle 2.0, ONFI 3.0, SATA 3.1), illetve funkciót (TRIM, NCQ, SMART, AES 256, TCG Opal, DeviceSleep) támogat. A DeviceSleep igazán hasznos, hiszen a segítségével az SSD-k üresjáratban való fogyasztása csökkenthető le drasztikus mértékben.

A Silicon Motion új vezérlője az első mérések alapján 524 MB/s-os szekvenciális olvasási és 400 MB/s-os szekvenciális írási sebességre képes. A másodpercenkénti írási és olvasási műveletek száma - a 4 kilobájtos fájlok esetében - 70 000, illetve 90 000 IOPS.

Az SM2256-ra épülő első SSD-k sorozatgyártása az idei esztendő utolsó negyedévében kezdődhet el, a TLC-alapú meghajtókkal kapcsolatos igazi áttörés azonban csak jövőre következhet be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!