MTI

Ingyen kell visszaszállítani az elektromos és elektronikus hulladékokat

Nem csak ingyen köteles visszavenni a használt elektromos és elektronikus berendezéseket a gyártó és a forgalmazó, hanem ha a vásárlónak házhoz szállítják az újat, akkor szintén ingyen kell a régi berendezést elszállítani tőle - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A jogszabály - néhány előírás kivételével - augusztus 9-én lép hatályba. Így például az üvegházhatású gázt tartalmazó hőcserélőt, a higanyt tartalmazó fénycsövet és a napelemet csak 2018. első napjától kell külön gyűjteni. A rendelet a gyártó visszavételi kötelezettségéről szól, de beleérti a kereskedőket is. A gyártó nem teheti meg azt, hogy csak a saját gyártmányú eszközöket veszi vissza, a sajáttal azonos funkciójú, de más gyártmányú berendezéseket is köteles átvenni.

Abban az esetben, ha Magyarországon nem lehet hasznosítani az elektromos, illetve elektronikus hulladékot, akkor az exportálható, ennek azonban feltételt szab a rendelet: a magyar jogszabályba foglalat feltételekkel azonos, vagy pedig attól jobb legyen a hasznosítás külföldön. Minden új eszközre, illetve a csomagolására fel kell helyezni egy áthúzott kukát ábrázoló ábrát, amely arra utal, hogy az elhasználódott berendezést a háztartási hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteni.

A rendelet megemeli az ilyen jellegű hulladékok visszagyűjtési arányát, az értékesített termékhez képesti begyűjtési arányt. Például a háztartási nagygépnél 39-ről 48 százalékra, a kisgépeknél 20-ról 27 százalékra, a számítógépeknél és mobil telefonoknál 37-ről 45 százalékra. A játékoknál - annak ellenére, hogy 5-ről 7 százalékra emelkedik - továbbra is alacsony marad a begyűjtési arány. A gyártóknak, illetve kereskedőknek vagyoni biztosítékot kell letenniük a forgalmazott mennyiség arányában. Ennek célja az, hogy teljesítsék a visszagyűjtési kötelezettségüket. Amennyiben az illetékes hatóság ezt igazolja, a biztosíték felszabadul.

A biztosíték az adott évben - várhatóan - forgalmazott elektromos és elektronikus eszközök súlya és a táblázatba foglalt tarifa szorzata. Például a háztartási nagygépeknél, számítógépeknél és mobil telefonoknál kilogrammonként 100 forint, a kisgépeknél 70 forint, míg a világítótesteknél 190 forint a fajlagos biztosíték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #3
  Ez volt a hét vicce !
  Nálunk mindig jó az irány,csak a gyakorlatban nem működik,és ellenőrzés,
  kötelező *visszajelentés* egyszerűen ...nem létezik !
 • halgatyó #2
  Ezzel leginkább az árakat fogják növelni. Vannak itt helyes IRÁNYÚ rendelkezések is, pl. az újrafeldolgozás, de ez ÍGY még csak a felszín kapirgálása. Az újrafeldolgozhatóság ugyanis egy-egy termék tervezésekor dől el, ha nem tervezik eleve (lehetőleg automatozálhatóan) újrafeldolgozhatóra, akkor ez a visszaszállítgatás csak LÁTSZATINTÉZKEDÉS.

  Annyit érnek el, hogy megszűnik az ingyenes házhozszállítás.
  Ráadásul egy ilyen intézkedés alkotmányossága is kétséges. Ugyanis amikor ingyen kiszállították a terméket, akkor a költségekbe nem kalkulkálták be ezt a jövőbeli, akkor még nem látható részt.

  Sokkal többet érne, ha lényegi változások történnének. HA A DIVATMAJMOLÁS HELYETT A TÉNYLEGES SZÜKSÉGLETEINKET KÖVETNÉNK. Ha nem dobálnánk ki még jól működő csak épp divatjamúlt cuccokat. Ha a használati tárgyainkat eleve sokkal hosszabb élettartamra terveznék és készítenék. Stb. (rettentő hosszú a lista)
 • Hawaii #1
  Az irány jó. Hogy a gyakorlati megvalósítás is beválik-e, majd kiderül.