SG.hu

180 ezer forintos pénzbírság kétezer jogvédett könyvért

Szerzői jogok megsértése vétségben találta bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. január 15-én T Tamás elsőrendű vádlottat, aki közel kétezer jogvédett könyvet és jegyzetet tárolt számítógépén.

A SZEGEDma portál beszámolója szerint T. Tamás elsőrendű vádlott egy irodatechnikai szerviz képviseletre jogosult beltagjaként 1997 októberétől folytatott fénymásoló tevékenységet Szegeden. 2009. szeptember 24-én a rendőrség a szerviz üzlethelyiségében házkutatást tartott, mely során megállapították, hogy a fénymásoló szalon hátsó, szakdolgozatkötő termében belső informatikai hálózatot építettek ki. A nyomozás során kirendelt igazságügyi informatikai szakértő megállapította, hogy az egyik merevlemezen összesen 1988 darab szerzői jogvédelem alatt álló könyv és jegyzet szkennelt, digitalizált változata található.

Ezeket a műveket az I. rendű vádlott utasítására a II. rendű vádlott, R. László többszörözte merevlemezre annak érdekében, hogy a szkennelt példányokról további fénymásolatokat tudjanak készíteni, amennyiben a vevő ezen művek valamelyikéről kér fénymásolatot. Az I. és a II. rendű vádlottak nem rendelkeztek engedéllyel a szerzői jogi jogosultaktól as művek többszörözésére, így a kiadóknak, illetve a sértetteknek 1,9 millió forint vagyoni kárt okoztak. Az I. rendű vádlottat 180 000 forint pénzbüntetésre ítélték, míg a II. rendű vádlottat 2 év próbára bocsájtották.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vision5 #5
    Az egyetemi jegyzeteknek nem szabadna jogdíjasnak lenniük. A tudás közkincs!
  • halgatyó #4
    Feltételezem, hogy legvadabb álmukban sem gondolták, hogy valami "hatóság" házkutatást tart náluk. Végülis miért?
    Nem derül ki a cikkből, hogy mi váltotta ki azt a házkutatást.
    Az ugyanis nem olyan, hogy csak fogja magát egy rendőr, és nekiáll házkutat ásni:-) Midneféle mírósági határozat kell hozzá, azonkívül megalapozott gyanú.
    A házkutatásnak mindig IRÁNYULNIA KELL VALAMIRE. Amit keresnek. A házkutatás megkezdésekor a rendőrök felszólítják a lakót, hogy adja elő... és megnevezik, hogy mit.
    Ha előadja, akkor nem túrják szét a lakást/házat.

    Vagyis ezeket az embereket valaki feljelentette.
  • noland #3
    Én azt feltételezem, hogy egy egyetem/főiskola közelében lévő szalonról van szó. Így próbáltak maguknak időt és pénzt teremteni, hogy ne kelljen lemásolni 1001x re ugyanazt a könyvet, hát jól beszkennelték és részben vagy egészben árusították.

    A bünti meg lóf@sz, ahhoz képest hogy mennyi a kár ill. milyen régóta cselekszik amit cselekedtek.
  • bakvarnyu #2
    Titkosítaniuk kellett volna azt a merevlemezt valahogy.
  • halgatyó #1
    Csak az nem derült ki, hogy akkor most HASZNOT HÚZTAK ezekből a cuccokból, vagy csak tárolták?
    Egyáltalán: kinek okoztak kárt? Vagy csak szándékoztak? Mi bizonyítja a károkozási szándékot?
    Egyáltalán: büntetendő-e akárokozási szándék? Korábban többször olvastam olyan híreket, hogy a betörésre vagy lopásra készülő védett helyzetűek semmilyen büntetést sem kaptak "bűncselekmény hiányában"
    Ehhez képest ez a cikkbeli büntetés aránytalanul durvának és igazságtalannak tűnik.