SG.hu

Az Ericsson 5G hálózatban 5 Gbit/s sebességet ért el

Az 5G megvalósítása a kereskedelmi mobilhálózatokban 2020-ra várható, de az Ericsson már most elérte az 5 Gbit/s sebességet a vállalat szabványosítás előtt álló 5G technológiájának élő, vezeték nélküli bemutatóján.

Ez a sebesség 60-szor gyorsabb, mint a leggyorsabb kereskedelmi forgalomban működő amerikai LTE hálózat maximális letöltési sebessége, 250-szer gyorsabb ugyanennek a hálózatnak az átlagos letöltési sebességénél, és 5-ször gyorsabb, mint a leggyorsabb száloptikás internetcsatlakozás, mely a háztartásokban elérhető, de mindez akár egy mobiltelefonban is. Ezzel a sebességgel többé már nem az a kérdés, hogy mennyi idő alatt nézhető meg egy videó - ez másodpercek kérdése - hanem, hogy mit jelent ez az iparban, a társadalomban és a mindennapi életben: például több és jobb hálózatba kapcsolt gépjárművet a biztonságosabb utakon; okosabb okoshálózatokat; veszélyes környezetekben távolról, valósidejű HD videó-feed segítségével irányított nehézgépeket, és így tovább. Ha a 4G-vel bárki csatlakozhat, akkor az 5G-vel bármi csatlakozhat.

A nem mindennapi bemutatót az Ericsson laborjában tartották, a svédországi Kistában, aminek többek között az NTT DOCOMO és az SK Telecom felső vezetése is szemtanúja volt. A Ericsson 2014-es Mobilitási Jelentés átfogó pillanatképet ad az 5G előtti mobilvilágról és előrevetíti az 5G iránti kereslet hajtóerejét. A jelentés a mobil adatforgalom tízszeres növekedését jósolja 2013 és 2019 között, és az aktív cellás M2M eszközök számának három-négyszeres növekedését jelzi 2019-re. Az előre láthatólag 2020-ra kereskedelmi forgalomba is bevezetett technológia tehát nélkülözhetetlen lesz a növekvő hálózati igények kielégítéséhez

Johan Wibergh, a hálózatokkal foglalkozó üzleti egység vezetője kijelentette: "Az 5G a mobil hozzáférési és maghálózatokra egyaránt kihatással lesz, ezért az gyakorlatias és proaktív fejlődés biztosítása érdekében szorosan együttműködünk a vezető hálózatüzemeltetőkkel. A speciális rádiótechnológiák továbbfejlesztése az első kritikus lépés az 5G jövőjének megvalósításakor".

Az élő bemutató új rádióinterfész-megoldást és speciális MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) technológiát alkalmaz. Az Ericsson 5G hálózatfejlesztési tevékenységének körébe tartoznak a nagyobb sávszélességű, magasabb frekvenciájú és rövidebb átviteli időközű új antennatechnológiák. Az alapsávos egységekkel és rádióegységekkel kiépített rádióbázis-állomásokat kifejezetten 5G próbaüzemhez fejlesztették ki. A kiscellás alkalmazás heterogén hálózati környezetben, az új frekvenciasávok (beleértve a 15 GHz-est is), valamint a nagy sebességű, nagy kapacitású felhordási átvitel szintén kulcsfontosságú területek az 5G-nél.

A nagyobb sebességgel, kisebb látenciával és a nagy sűrűségű területeken jobb teljesítménnyel működő 5G a felhasználói élmény magasabb szintjét jelenti, miközben új eszköz-eszköz és gép-gép alkalmazásokat tesz lehetővé. Ezek kihatással lesznek a fogyasztókra (pl. a forgalombiztonság ellenőrzése és az ún. tactile internet) és az iparágra is (pl. érzékelők és kapillárishálózatok).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!