MTI

Számítógép irányította mini-tengeralattjárót tesztel Kína

Minden korábbinál fejlettebb számítógépes technológiával működő, ember nélküli mini-tengeralattjárót teszteltek Kínában - számolt be a Baidu.

A Hajjen nevű, bő két méter hosszú járművet az észak-kínai Tiencsin Egyetem kutatói fejlesztették ki. A szakemberek beszámolói szerint a tengeralattjáró három héten át gond nélkül működött a dél-kínai tengerben, és 1100 méteres mélységig is lesüllyedhet. A torpedóalakú, sárga tengeralattjáró egyhuzamban 30 napig búvárkodhat, s óránként hat kilométer megtételére képes. A szakértők hangsúlyozták, hogy a búvárhajó számítógépe olyan fejlett, hogy annak szoftvere maga is képes haladási irányáról dönteni.


A Hajjent eredetileg kísérletezésre, tengerbiológiai feltárásokra, kereső- és mentőakciókban való részvételre tervezték. A jármű ugyanakkor bevethető víz alatti támadó- és kísérőrobotként, más tengeralattjárók felkutatásában is segítheti a kínai hajókat. Mindemellett tengeri bányászplatformok telepítésében, karbantartásában, műszaki állagának ellenőrzésében szintén hasznos lehet - jegyzi meg a kínai rádió híradása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!