Gyurkity Péter

A biztonságra gyúr az új Windows Phone és Android

Mindkét platform a tolvajok elleni új funkciókkal bővül ki, az Android pedig tovább gyorsítja az appokat.

A Microsoft jelezte, hogy a Windows Phone 8 és 8.1 operációs rendszert futtató készülékek belátható időn belül egy olyan frissítéssel egészülnek majd ki, amelyek kifejezetten az eltulajdonított, illetve a deaktiválást követően megtalált okostelefonok megfelelő kezelését teszik majd lehetővé a felhasználóknak. A Google hasonló lépéssel fokozná az Android biztonsági szintjét.

A Microsoft még áprilisban csatlakozott a CTIA Smartphone Anti-Theft Voluntary Commitment elnevezésű egyezményéhez, amely 2015 júliusára írná elő a tagok számára a fokozott biztonsági funkciók életbe léptetését. A redmondi cég ezt már valamivel korábban megvalósítaná saját szoftverén belül, aminek köszönhetően a jövőben az ellopott okostelefonokat eddig védő "Find My Phone" funkció alaposan kibővül.

A tulajdonosoknak lehetőségük lesz távolról letiltani a készülékeket, azon a vészhívásokon kívül minden fontosabb opciót elérhetetlenné tehetnek, illetve meg tudják majd akadályozni azok esetleges újbóli aktiválását. Amennyiben egy-egy példány ezt követően megkerül, kézzel visszaállítható lenne az eredeti funkcionalitás, a személyes adatokat pedig a felhőben tárolt biztonsági mentésből állítanák helyre.

A Windows Phone ezzel gyakorlatilag az Apple példáját követi, hiszen ez utóbbi cég már korábban életbe léptette ezen intézkedéseket, amelynek eredményeként (állításuk szerint) az idei év első öt hónapjában csaknem ötödével estek vissza az iOS-készülékeket érintő lopások. A Google is tervezi a fontos lépés megtételét, ezzel mindhárom fontos platform magasabb biztonsági szintre kerül majd, a soron következő Androidról azonban további részletek is kiszivárogtak, mégpedig a nyílt forrású kód tanulmányozása révén. Ebből kiderül, hogy az alkalmazások futtatására használt Dalvikot mindenhol az új ART (Android Runtime) váltja majd le, aminek köszönhetően gyorsul majd az egyes appok futtatása és némileg növekszik a telefonok üzemideje is.

Az előrelépés kisebb kompromisszummal jár majd, hiszen a nagyobb sebesség érdekében az alkalmazások több helyet foglalnak majd el a készülékeken, illetve telepítésük is tovább tartana.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esemve #3
    "tehát nem az android hibája hanem a rá tákolt szaroké..."
    "hulladék customizációk sincsenek rajta"

    A rendszeré. Ne adjon rá lehetőséget h szétbarmolják, mert nem azt fogom érezni h de gagyi xy gyártó ha az ötödik droidos telefonomat vágom a kukába, hanem h droidot a büdös életbe többet nem mert valami gebasz ugyis van vele.
  • sanyicks #2
    tehát nem az android hibája hanem a rá tákolt szaroké...
    Nekem nem nexusom van, viszont kis gyártótól származik a telefon így hulladék customizációk sincsenek rajta... betonstabil. A legutolsó újraindítás óta (lemerült az akksi) 730 óra telt el, tehát több mint 1 hónapja megy.
  • CairoJack #1
    Ez jó dolog, de spec androidon szerintem már nem az appokat kéne gyorsítani, hanem a stabilitást növelni. De valaaaaaaami brutál tempóban, mert stabilitás terén nagyon utolsóként kullagnak. A nexus-ok jók, de a többi...