HENT hírlevél

Tiltólistára kellene tennie a Google-nak a kalózoldalakat az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság legfőbb szellemi tulajdonjogi szakértője által kiadott dokumentum szerint lefokozás és teljes eltávolítás várhatna a jogsértő oldalakra, a fogyasztókat pedig figyelmezetnék: maradjanak távolt a tanúsítvány nélküli honlapoktól.

Mike Weatherley, konzervatív parlamenti képviselő és David Cameron fő szellemi tulajdonjogi tanácsadója egyre nagyobb szerepet vállal az internetes kalózkodás elleni harcban. Weatherley most azt vizsgálja, milyen szerepe lehet a keresőmotoroknak a jogsértések visszaszorításában. Az utóbbi időben a szórakoztatóiparnál pozitívabban beszélt a Google erőfeszítéseiről, de ezzel együtt messzemenő, az iparág képviselőivel szinte azonos javaslatai is vannak.

A tanácsadó javaslata szerint 10.000 jogsértést jelző bejelentés után a kérdéses oldal nem szerepelhetne az első találati oldalon, 100.000 után pedig az első 10 oldalon sem. A rendszerben “tanúsítványok" is lennének, amelyekkel megakadályozható lenne bizonyos oldalak száműzése.

Az Egyesült Királyságban körülbelül harminc kalózoldalt blokkolnak az internetszolgáltatók bírósági végzések alapján. Míg a végzések csak az internetszolgáltatókat kötik, addig Weatherley azt szeretné elérni, hogy a Google a végzésekről tudomást véve azonnal távolítsa el a kérdéses oldalakat a keresési eredmények közül. A képviselő elismerte, hogy emiatt törvénymódosításra lehet szükség. Weatherley azt is szeretné, ha a jogsértő oldalak nevei továbbra sem jelennének meg a böngészőben az első pár karakter beütése után.

A képviselő szerint be kellene vezetni a “bizalompontok" és a “figyelmeztetések" rendszerét is a keresésben. Előbbiek a megbízható, utóbbiak értelemszerűen az illegális oldalakat jelölnék. A legálisan működő, de várhatóan sok bejelentést kapó oldalak (például a YouTube) külön tanúsítványt kapnának, amellyel "fehér listára" kerülhetnének, elkerülve ezzel a hátrébbsorolást a találati listában. A Weatherley által összeállított dokumentum még nem kötelez senkit semmilyen lépésre, de szerzői jogi kérdésekben hivatkozási ponttá válhat az elkövetkezendő hónapokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!