HENT hírlevél

Keveslik az üres hordozókra kiszabott díjakat az olasz művészek

Olasz művészek és kreatív dolgozók szerint emelni kellene az üres hordozókra kiszabott díjakat, fogyasztói csoportok és a hardverek gyártói azonban ellenzik a lépést és igazságtalan adóztatást emlegetnek.

A CopiaPrivata.it weboldalon található, az emelést szorgalmazó petíciót már több mint 3000 olasz művész írta alá. Az aláírók azt szeretnék elérni, hogy az összes, fényképek és videók tárolására alkalmas üres hordozóra kivetett díjat emeljék meg (beleértve ebbe a számítástechnikai eszközök merevlemezeit is). A többletösszegért cserébe a fogyasztók másolatokat készíthetnének kedvenc filmjeikről, saját használatra. A beszedett pénzt a Siae nevű, művészeket és kiadókat támogató szervezet kapná meg és ők osztanák azt szét a szerzői jogok tulajdonosai között.

A “kalózadónak" is nevezett díjat sok európai országban alkalmazzák, de Spanyolország például 2012-ben eltörölte azt. Olaszországban a bevezetése óta sok vitát kavart a díj. A pénzt a gyártóknak és az importőröknek kell megfizetnie, de semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy a fogyasztókra terheljék a plusz kiadásokat. A Copia Privata-n aláírók a Matteo Renzi által kinevezett új kulturális minisztert, Dario Franceschini-t szeretnék elérni a kezdeményezéssel.

A jelenlegi díjakat még 2009-ben szabták meg: 90 eurocentet kell fizetni minden mobiltelefon és 1 euró 90 centet minden PC után. A Siae most körülbelül 500 százalékos emelést javasol, az adattároló méretétől függően. 5 euró 20 centet kellene fizetni az okostelefonok és 6 eurót a számítógépek után, de a díj 32 euró 20 cent is lehet (áfa nélkül) a 400 gigabájtos, vagy annál nagyobb merevlemezt tartalmazó multimédiás eszközök esetében. Az új díjszabást már tavaly decemberben bevezették volna, de az Altroconsumo nevű fogyasztói szervezet petícióval fordult az akkori kulturális miniszterhez a lépés megakadályozása érdekében. Ebben arra hivatkoztak, hogy senki nem kérte ki technikai szakértők véleményét a bevezetés előtt és a határozat tervezetét sem a piac főbb szereplőinek, sem a fogyasztói csoportoknak nem mutatták be.

Nem csak ezért éri kritika az üreshordozó-díjakat. Egy számítástechnikai ügyekkel foglalkozó ügyvéd szerint a fogyasztói szokások megváltozása miatt sem fair plusz költségeket felszámolni a másolatokért, mert sok, internetről legálisan letöltött tartalom esetében ez egyébként is benne lehet az árban. A fogyasztók tehát kétszer fizetnének, ugyanazért. Az üres hordozók után 28-ból 22 uniós országban kell valamilyen díjat fizetni, ezek mértéke országonként eltérő (Németországban például jelentősen magasabbak a díjak, mint például Franciaországban). Az okostelefonokra és a tabletekre csak három országban vonatkozik a szabályozás, köztük Magyarországon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!